Alogaritmi za analizo geomorfoloških značilnosti pri uporabi DMR

Peter Možina (2008) Alogaritmi za analizo geomorfoloških značilnosti pri uporabi DMR. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (4Mb)

  Povzetek

  Namen diplomske naloge je preizkus različnih algoritmov za analizo geomorfoloških značilnosti površja, kot so grebeni, doline, vrhovi, vrtače, z metodo lokalnega okna velikosti 3x3 in več celic na podlagi DMR zapisanega v rastrski oziroma matrični obliki. Postopek poteka tako, da lokalno okno sistematično pošiljamo po vsem območju DMR ter pri tem izvajamo določeno operacijo, kot je npr. obdelava z Laplaceovim filtrom. Izvajane so bile tehnike kartiranja geomorfoloških značilnosti, ki temeljijo na uporabi visokoprepustnih filtrov in lokalnem določanju ekstremnih vrednosti. Naslednja moţnost je izračun histograma višin z določenim številom razredov glede na trenutno lokalno okno. Iskane značilnosti so izračunane z izločanjem vnaprej določenih kategorij histograma ali z analizo oblik histogramov, ki so aproksimirane z različnimi matematičnimi krivuljami. Analiza lokalnih histogramov omogoča naprednejše iskanje oblik površja. Uporabljen je bil DMR Slovenije različnih ločljivosti na testnem območju Kamniških Alp.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: digitalni model reliefa, geomorfologija, prostorske analize, digitalna obdelava posnetkov, analiza lokalnih oken
  Število strani: 92
  Obseg in dodatki: 92 str., 80 sl., 2 pril.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  izr. prof. dr. Radoš Šumrada131Mentor
  dr. Tomaž Podobnikar587Somentor
  Datum in ura zagovora: 18 april 2008
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=4014945)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za geodezijo > Katedra za geoinformatiko in katastre nepremičnin (KGKN)
  Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za geodezijo > Katedra za kartografijo, fotogrametrijo in daljinsko zaznavanja (KKFDZ)
  ID vnosa: 613
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/613

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...