Vzpostavitev interaktivne geološke karte Slovenije na osnovi baze geoloških podatkov

Dominik Fajdiga (2006) Vzpostavitev interaktivne geološke karte Slovenije na osnovi baze geoloških podatkov. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (5Mb)

  Povzetek

  Diplomsko delo opisuje prehod iz zbirke analognih geoloških kart v geografski informacijski sistem in upodobitev vzpostavljenih geoloških vsebin na spletu. Naloga se prične s pregledom nastajanja Osnovne geološke karte v merilu 1 : 100 000 za območje Slovenije, s poudarkom na posebnostih prikaza geoloških podatkov. Sledijo opisi digitalizacije, vektorizacije in zajema atributnih podatkov z obravnavanih 24 listov, kar je potekalo v okolju programa MicroStation, ki omogoča zmogljivo avtomatizacijo zajema. Iz pridobljenih grafičnih in atributnih podatkov je bila v okolju ArcGIS zgrajena baza podatkov za območje lista Tolmin, pri čemer so bile izvedene grafične, topološke in atributne obdelave podatkov. Podatkovna baza je bila preko vmesnika ArcSDE prenešena v okolje Oracle, njeno jedro pa tvorijo: sloj litoloških enot, sloj prelomov in sloj geoloških pojavov. Vzpostavljena baza je v drugem delu naloge uporabljena kot vir podatkov za prikaz dinamične spletne karte. Z uporabo programskega paketa ArcIMS in izdelavo konfiguracijske datoteke v jeziku ArcXML je bil omogočen prenos podatkov v spletni brskalnik v obliki spletne karte z ustreznimi načini prikaza geoloških pojavov. Slednje uporabniku nudi možnost aktivnega dela s podatki, kot je izbiranje prikazanih slojev, navigacija, izbiranje objektov, poizvedovanje po opisnih podatkih, shranjevanje prikaza itd.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: GIS, geologija, spletna kartografija, geološka karta, baza podatkov
  Število strani: 88
  Obseg in dodatki: 88 str., 27 sl., 1 graf., 6 pril.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  doc. dr. Dušan Petrovič255Mentor
  asist. dr. Uroš HerlecSomentor
  viš. pred. dr. Miran Ferlan26Somentor
  Datum in ura zagovora: 17 november 2006
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=3384929)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za geodezijo > Katedra za geoinformatiko in katastre nepremičnin (KGKN)
  Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za geodezijo > Katedra za kartografijo, fotogrametrijo in daljinsko zaznavanja (KKFDZ)
  ID vnosa: 601
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/601

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...