Projekt zgostitve EUVN točk v Sloveniji

Saša Ekart (2006) Projekt zgostitve EUVN točk v Sloveniji. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (10Mb)

  Povzetek

  Diplomska naloga predvsem služi kot »zbirka« opazovanj in izračunov potrebnih za določitev novih EUVN (European Vertical Reference Network) točk v Sloveniji v sklopu projekta Zgostitev evropske višinske referenčne mreže EUVN_DA (EUVN Densification Action) pod vodstvom IAG podkomisije EUREF. Glavni vzrok za izvedbo projekta EUVN_DA je neskladnost dobljenih anomalij višin ζEUVN v projektu EUVN v letu 2001 (razlike med GPS- elipsoidnimi in niveliranimi višinami hEUVN-HUELN) v primerjavi z anomalijami višin ζEGG97 evropskega gravimetričnega kvazigeoida EGG97 v nekaterih delih Evrope. Izvajalec projekta v Sloveniji je Geodetska uprava Republike Slovenije GURS v sodelovanju z Geodetski inštitutom Slovenije GI in Fakulteto za gradbeništvo in geodezijo FGG. Na območju Slovenije je določenih 12 EUVN_DA točk (novih EUVN točk). Dve od teh točk (SI01 in SI03) so že bile vključene EUVN mrežo. Projekt zahteva tri tipe geodetskih opazovanj in sicer: geometrični nivelman, GPS in gravimetrične meritve. Diplomska naloga tako opisuje izračun iskanih količin (geopotencialna kota, normalna višina in koordinate točk v ETRS89 koordinatnem sistemu) iz rezultatov meritev. Izračunane so tudi natančnosti geopotencialnih kot in normalnih višin EUVN_DA točk. V teoretičnem delu naloge je povdarek na težnostnem polju Zemlje in definiciji višinskih sistemov.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: EUREF, UELN, EVRS, EUVN, EUVN_DA, ETRS89, EGG97, kvazigeoid, anomalija višine, geopotencialna kota, normalna višina.
  Število strani: 132
  Obseg in dodatki: 132 str., 32 pregl., 19 sl., 4 graf., 24 en.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  doc. dr. Miran Kuhar62Mentor
  Klemen MedvedSomentor
  Datum in ura zagovora: 13 december 2006
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=3426657)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za geodezijo > Katedra za matematično in fizikalno geodezijo ter navigacijo (KMFGN)
  ID vnosa: 595
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/595

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...