Zasnova in izdelava tipnega atlasa držav Evropske unije za slepe in slabovidne osebe

Lea Bauman (2009) Zasnova in izdelava tipnega atlasa držav Evropske unije za slepe in slabovidne osebe. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (3597Kb)

  Povzetek

  Za slepe in slabovidne osebe je razumevanje prostorskih odnosov med objekti ter pravilna predstava o prostoru ključnega pomena za uspešno orientacijo v prostoru. Ker prostorske odnose težko opišemo, se pri predstavitvi le-teh najpogosteje poslužujemo uporabe tipnih kart in modelov. Tipne karte so posebej prirejene karte za branje s tipom, ki prikazujejo vsebino z dvignjenimi in ugreznjenimi znaki. V diplomski nalogi so predstavljene temeljne značilnosti tipne kartografije in priporočila za izdelavo tipnih kart ter primer izdelave Tipnega atlasa držav Evropske unije za slepe in slabovidne osebe. Najprej so opisane posebnosti oseb s prizadetim vidom, njihova razvrstitev glede na zakonske opredelitve, lastnosti tipa ter gibanje in orientacija slepih v prostoru. Sledi predstavitev tipne kartografije s poudarkom na analizi, izbiri in standardizaciji tipnih pogojnih znakov, ki predstavljajo ključni element za izdelavo tipnih kart. Opisan je tudi redakcijski načrt izdelave atlasa. Zadnji del diplome je posvečen obliki in vsebini atlasa držav Evropske unije ter tehnološkim vidikom izdelave le-tega. Atlas držav Evropske unije za slepe in slabovidne osebe je zasnovan tako, da bralca najprej seznani z osnovnimi značilnostmi Evropske unije in kratkim opisom atlasa, nato pa so predstavljene posamezne pregledne karte držav članic z opisi osnovnih značilnosti države.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: slepi ljudje, slabovidni ljudje, tipna kartografija, atlas, Evropska unija
  Število strani: 93
  Obseg in dodatki: 93 str., 7 pregl., 44 sl., 5 pril.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  doc. dr. Dušan Petrovič255Mentor
  mag. Roman RenerSomentor
  Datum in ura zagovora: 25 september 2009
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=4757089)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za geodezijo > Katedra za kartografijo, fotogrametrijo in daljinsko zaznavanja (KKFDZ)
  ID vnosa: 58
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/58

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...