Pomen zgodnje trdnosti mikroarmiranih brizganih betonov pri projektiranju betonskih oblog predorov

Gorazd Rajh (2010) Pomen zgodnje trdnosti mikroarmiranih brizganih betonov pri projektiranju betonskih oblog predorov. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (3161Kb)

  Povzetek

  Diplomsko delo je razdeljeno na uvod, štiri vsebinska poglavja in zaključke. V prvem vsebinskem poglavju je predstavljena zgodovina betona, opisane so še njegove sestavine ter mehanske in druge fizikalne lastnosti. Sledi mikroarmirani beton, zgodovina uporabe vlaken za ojačevanje materialov in opis različnih vrst mikroarmiranih betonov glede na vrsto uporabljenih vlaken. Na koncu poglavja je opisan brizgani beton in dva postopka njegovega nanašanja (suhi, mokri). Naslednje poglavje prikazuje preiskavo obnašanja mladega mikroarmiranega brizganega betona pod enoosno tlačno obremenitvijo po metodi, ki jo priporoča RILEM. Program preskušanja je obsegal tri sestave betona, ki so se med seboj razlikovale samo po količini vsebovanih jeklenih vlaken. Preiskave po zgoraj navedeni metodi so bile izvedene pri starostih betona 1, 2, 4, 8 in 12 ur. Na vzorcih, starih 1, 2, 3, 7 in 28 dni, pa je bila določena samo največja tlačna trdnost. Podatki, dobljeni na ta način, so bili podlaga za četrto vsebinsko poglavje. V tretjem vsebinskem poglavju so predstavljene bistvene značilnosti metode NATM in primer uspešne uporabe mikroarmiranega brizganega betona pri gradnji predora Dekani. V zadnjem vsebinskem poglavju je predstavljena parametrična študija vpliva različne količine v betonu vsebovanih vlaken na dolžino izkopa in primarnega podpiranja (ob konstantni debelini obloge) predora. Osnova za študijo so bili podatki, zbrani med gradnjo novega predora Ljubno na AC odseku Peračica – Podtabor (Ljubljana – Jesenice). Ta je bil grajen skladno z načeli, ki jih narekuje nova avstrijska predorska metoda (NATM). Na koncu diplomskega dela so zbrani zaključki.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: mikroarmirani brizgani beton, zgodnje trdnosti, primarna obloga predora, podporni ukrepi
  Število strani: 93
  Obseg in dodatki: 93 str., 11 pregl., 58 sl., 4 en.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  doc. dr. Jože Lopatič69Mentor
  dr. Jakob ŠušteršičSomentor
  Datum in ura zagovora: 05 februar 2010
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=4897121)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za gradbeništvo > Katedra za masivne in lesene konstrukcije (KMLK)
  ID vnosa: 579
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/579

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...