Modeliranje neidealnih stikov med konstrukcijskimi elementi

David Koren (2006) Modeliranje neidealnih stikov med konstrukcijskimi elementi. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (1851Kb)

  Povzetek

  V diplomski nalogi so najprej predstavljeni nelinearni kontaktni končni elementi, ki jih ponuja komercialni računalniški program SAP2000 (»Nllink« elementi). Na enostavnih primerih je prikazano delovanje najbolj tipičnih izmed njih: linearne in nelinearne osne vzmeti, osne vzmeti tipa »Gap«, »Hook« in »Plastic« ter linearne in nelinearne strižne in zasučne vzmeti. V nadaljevanju pa so le-te uporabljene za modeliranje obnašanja gradbenih konstrukcijskih elementov z neidealnimi stiki, med katerimi so detajlno predstavljeni stiki med sloji slojevitih nosilcev (konzola, T nosilec, žebljani I nosilec) in nelinearni kontakti, ki se pojavljajo v podporah oziroma pri temeljenju (nosilec, temeljna plošča). Na koncu je prikazan še primer analize razpokane kamnite stene modelirane z vzmetmi. Uporabljene so različne vrste analiz: linearna analiza, nelinearna analiza (geometrijsko linearna in geometrijsko nelinearna) ter uklonska analiza. Dobljene rezultate primerjamo tudi z rešitvami iz literature in v večini primerov dosežemo zelo dobro ujemanje. Izkaže se, da se z opisanim principom modeliranja (upoštevanje neidealnosti stika) mnogo bolj približamo dejanskemu obnašanju konstrukcijskih elementov, kar kaže na smotrnost in uporabnost takšnega modeliranja. V programu SAP2000 je takšno modeliranje ugodno in pregledno. Razlike v obnašanju in posledično v sami nosilnosti med konstrukcijskimi elementi z idealnimi oziroma neidealnimi stiki so precejšnje, kar je posebej prikazano na primeru slojevitih konstrukcijskih elementov (žebljani I nosilec). Seveda pa je pri takšnem modeliranju potrebno poznati lastnosti stikov med posameznimi sloji.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: modeliranje, nelinearne vzmeti, geometrijsko nelinearna analiza, uklonska analiza, sestavljeni nosilec, zdrs med sloji, togost, strižna napetost
  Število strani: 100
  Obseg in dodatki: 100 str., 8 pregl., 94 sl., 19 en.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  izr. prof. dr. Boštjan Brank7Mentor
  izr. prof. dr. Dejan Zupan177Somentor
  Datum in ura zagovora: 06 september 2006
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=3268449)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za gradbeništvo > Katedra za mehaniko (KM)
  Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za gradbeništvo > Katedra za konstrukcije in potresno inženirstvo (KKPI)
  ID vnosa: 578
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/578

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...