izpis_h1_title_alt

Zasnova malega namakalnega sistema v nasadu jablan na območju Slovenske Bistrice
ID Mohorko, Matic (Avtor), ID Šraj, Mojca (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, ID Juvan, Smiljan (Komentor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (2,90 MB)
MD5: 74726B6249EDFDFEE5053BC5F1249596
PID: 20.500.12556/rul/6995c142-c40d-45d4-be66-c657a3929c5c

Izvleček
Namakanje postaja v dobi vedno intenzivnejših klimatskih sprememb iz leta v leto pomembnejši način povečevanja pridelka in izboljševanja kakovosti le-tega. Kot drugje v razvitem svetu, tudi v Sloveniji prevladuje kapljično namakanje. Takšna oblika namakanja je najučinkovitejša in glede varstva okolja najprimernejša. Rastlinam se po ceveh s pomočjo kapljačev v koreninski del dozira natančna količina vode, ki jo potrebujejo. V diplomskem delu je opisana zasnova malega namakalnega sistema v nasadu jablan na območju Slovenske Bistrice. Predstavljene so zakonske podlage in dovoljenja, potrebna za izgradnjo. Na podlagi podatkov o tleh, rastlinah, klimi in padavinah so izračunane maksimalne potrebe rastlin po vodi. Glede na zahtevano količino namakanja je dimenzionirano majhno akumulacijsko jezero, ki se polni s pomočjo padavin in z odvzemom vode iz vodotoka Devina. Glede na potrebe po namakanju so izbrani kapljači, cevi, armatura, filtri in črpalka. Izračunani so namakalni parametri, s pomočjo programa CROPWAT 8.0 pa so izdelani urniki namakanja.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:kapljični namakalni sistem, jablane, tla, rastline, namakalne linije, filtri, črpalka, armatura
Vrsta gradiva:Diplomsko delo
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FGG - Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
Kraj izida:Ljubljana
Založnik:[M. Mohorko]
Leto izida:2016
PID:20.500.12556/RUL-84333 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:626.81/.84: 497.4 (043.2)
COBISS.SI-ID:7564641 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:19.08.2016
Število ogledov:3496
Število prenosov:569
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Design of a small irrigation system in an apple orchard in Slovenska Bistrica area
Izvleček:
In the era of increasingly intensive climatic changes irrigation is becoming very important way of increasing crop yields and improving its quality. Like elsewhere in the developed world, drip irrigation is predominant in Slovenia. Such an irrigation is the most efficient and considering environmental protection the most suitable one. Plants get the precise dosage of water needed to the root area through the pipes using emitters. In this thesis the design of a small irrigation system in apple orchard in Slovenska Bistrica area is described. Legal basis and permits required for construction are presented. Based on the data on ground, plants, climate and precipitation maximum water demands of plants are calculated. In relation to the demanded irrigation quantity a small reservoir that is filled by precipitation and abstraction of water from the Devina stream is designed. Based on water demands emitters, pipes, armature, filters and pump are selected. Irrigation parameters are calculated and, with the CROPWAT 8.0 program, irrigation schedules are prepared.

Ključne besede:drip irrigation system, apple trees, ground, plants, dripperlines, filters, pump, armature

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj