Modeliranje zaposlitvenih sistemov Slovenije na osnovi dnevne mobilnosti

Miha Konjar (2009) Modeliranje zaposlitvenih sistemov Slovenije na osnovi dnevne mobilnosti. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (6Mb)

  Povzetek

  V diplomski nalogi obravnavamo modeliranje zaposlitvenih sistemov Slovenije na osnovi podatkov o dnevni mobilnosti. Proučili smo izbrane metode določevanja središč in območij zaposlitvenih sistemov ter analizirali moţnosti izvedbe funkcionalne delitve za primer Slovenije. V nalogi so na kratko predstavljeni različni pristopi k modeliranju zaposlitvenih sistemov drţav članic Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj OECD. Glavni namen diplomske naloge je podrobnejša proučitev izbranih metod ter razvoj za Slovenijo prilagojenih metodologij določevanja zaposlitvenih območij na različnih (lokalnih in regionalnih) ravneh. Pri tem smo kot osnovno vodilo za modeliranje zaposlitvenih sistemov oziroma funkcionalnih regij uporabili podatke o dnevni mobilnosti delovno aktivnega prebivalstva Slovenije, saj smo predpostavili, da je vzorec dnevnih interakcij na trgu dela dober pribliţek za definiranje funkcionalnih regij. V sklepnem delu diplomske naloge prikazujemo rezultate uporabljenih metod za analiziranje ter oblikovanje zaposlitvenih sistemov Slovenije, ki so lahko nadalje osnova za določevanje funkcionalnih regij v Sloveniji in s tem pomoč pri odločanju za sprejemanje smotrne razvojne politike.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: mobilnost, prostorska mobilnost, zaposlitveni sistem, trg dela, funkcionalno območje, regija, regionalizacija, funkcionalna regija, Slovenija
  Število strani: 128
  Obseg in dodatki: 128 str., 8 pregl., 69 sl.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  doc. dr. Anka Lisec257Mentor
  viš. pred. mag. Samo Drobne21Somentor
  Datum in ura zagovora: 11 september 2009
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=4775009)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za geodezijo > Katedra za geoinformatiko in katastre nepremičnin (KGKN)
  ID vnosa: 55
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/55

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...