Tlačna trdnost vlaknastih betonov

Matjaž Jelušič (2009) Tlačna trdnost vlaknastih betonov. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (4Mb)

  Povzetek

  V diplomskem delu obravnavamo analizo časovnega razvoja tlačne trdnosti vlaknastih betonov običajne in visoke trdnosti. Betonske mešanice, ki smo jih povzeli iz doktorske disertacije asist. dr. D. Sajeta, so nam služile kot primerljive mešanice vlaknastobetonskim mešanicam z različnimi vsebnostmi vlaken. Uporabili smo dve vrsti jeklenih vlaken enakih lastnosti, z različnima dolžinama (16, 30 mm), in polipropilenska vlakna. Delež vlaken v betonu se je gibal med 0.5 in 2.0% njegove prostornine. Poleg vpliva vlaken na časovni razvoj tlačne trdnosti smo pri vlaknastih betonih običajne trdnosti primerjali tudi vpliv agregata. Uporabili smo agregata iz kamnoloma v Kresnicah in iz kamnoloma v Lažah. Pri starostih betona 1 dan, 3, 7, 28 in 90 dni smo merili tlačno trdnost osemnajstih različnih betonov. Na razvoj tlačne trdnosti betonov imajo vpliv tudi zunanji dejavniki, kot so klimatski pogoji (temperatura okolice, relativna vlažnost ... ) in vlažnost vzorca. Da bi zajeli vpliv temperature, smo tlačno trdnost primerljivih betonskih mešanic običajne in visoke trdnosti merili pri različnih zunanjih temperaturah. Vpliv vlažnosti preskušancev na velikost osemindvajsetdnevne tlačne trdnosti smo analizirali na preskušancih, ki smo jih na dan preskusa vzeli iz vode, jih pustili sušiti različno dolgo (0.25 ure, 2 uri, 24 ur) in jih preskusili. V okviru eksperimentalnih raziskav smo ugotovili, da imajo uporabljena vlakna, tako po vrsti kot po količini, majhen vpliv na časovni razvoj tlačne trdnosti betona.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: tlačna trdnost, mikroarmirani betoni, jeklena vlakna, polipropilenska vlakna, agregat, cement , hidratacija, temperatura, vlažnost preskušanca
  Število strani: 73
  Obseg in dodatki: 73 str., 18 pregl., 37 sl., 1 en.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  izr. prof. dr. Franc Saje115Mentor
  doc. dr. Drago Saje179Somentor
  Datum in ura zagovora: 24 december 2009
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=4854113)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za gradbeništvo > Katedra za masivne in lesene konstrukcije (KMLK)
  ID vnosa: 540
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/540

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...