Preizkus izvedbe novega nanotehnološkega toplotno izolacijskega materiala Spaceloft v gradbene konstrukcije

Grega Zrim (2009) Preizkus izvedbe novega nanotehnološkega toplotno izolacijskega materiala Spaceloft v gradbene konstrukcije. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (5Mb)

  Povzetek

  Predmet diplomskega dela je analiza vpliva uvedbe novega nanotehnološkega toplotno izolacijskega materiala v gradbene konstrukcije. Delo je razdeljeno v tri module, vsak izmed teh pa predstavlja različen nivo obravnave materiala. Prvi modul je posvečen spoznavanju materiala in njegovih karakteristik, narejena je tudi osnovna primerjava le-tega s tehničnimi karakteristikami dveh drugih toplotno izolacijskih materialov. Drugi modul obravnava obsežnejšo stacionarno analizo odziva konstrukcijskih sklopov ter njihovih križanj z računalniškima programskima orodjema TEDI ter ABAQUS za opečno, armiranobetonsko ter nosilno konstrukcijo iz lesenih križno lepljenih plošč v kombinaciji s toplotno izolacijskimi materiali, kot so aerogel, polistiren in kamena volna. Orodje TEDI, razvito an Katedri za stavbe in konstrukcijske elemente, je bilo uporabljeno za izračun parametrov, ki opisujejo odziv sklopa (toplotna prehodnost, pojav kondenzacije, temperaturna zakasnitev ter temperaturno dušenje). Poleg omenjenih parametrov sta bili obravnavani tudi masa konstrukcijskega sklopa in temperatura notranje površine. Drugi program je zahtevnejše komercialno orodje za izvajanje numeričnih analiz poljubnih fizikalnih problemov, s katerim je bil opravljen izračun dvodimenzionalnega temperaturnega polja ter, kjer je smiselno za argumentacijo, polje gostote toplotnega toka. V modulu je predstavljeno teoretično ozadje prenosa toplote ter računske metode za izračun obravnavanih parametrov, povzete po slovenskih in mednarodnih standardih, navedenih v uvodu. Narejena je tudi krajša analiza vpliva spremembe površinske temperature na toplotno udobje človeka. Zadnji, tretji modul, je namenjen analizi toplotnih prihrankov v primeru enake debeline aerogelne toplotne izolacije, kakor je potrebna v primeru uporabe manj učinkovite izolacije, ter osnovni analizi tlorisnih prihrankov v primeru uporabe enakovredne debeline aerogelne toplotne izolacije.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: aerogel, toplotni odziv konstrukcijskih sklopov, eno- in dvo- dimenzionalna analiza , prihranki energije, pridobitev tlorisne površine
  Število strani: 118
  Obseg in dodatki: 118 str., 57 pregl., 56 graf., 147 sl.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  prof. dr. Aleš Krainer59Mentor
  asist. dr. Mitja Košir444Somentor
  Datum in ura zagovora: 23 december 2009
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=4853089)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za gradbeništvo > Katedra za stavbe in konstrukcijske elemente (KSKE)
  ID vnosa: 522
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/522

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...