Potresna analiza šest-etažne nesimetrične stavbe

Mirko Kosič (2009) Potresna analiza šest-etažne nesimetrične stavbe. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (4Mb)

  Povzetek

  Diplomska naloga obravnava potresno analizo šest-etažne stavbe v skladu s standardom za projektiranje potresnoodpornih konstrukcij Evrokod 8. Po zasnovi je stavba mešan sistem ekvivalenten stenastemu, vendar ne izpolnjuje zahtev glede minimalne torzijske togosti. Obravnavana stavba se tako uvršča med torzijsko podajne objekte. Modalna analiza stavbe je bila izvedena s pomočjo programa ETABS 9.0. Odziv stavbe je bil določen z uporabo različnih matematičnih modelov in ob upoštevanju različnih predpostavk. Preučen je bil vpliv modeliranja sten z linijskimi ali ploskovnimi modeli ter vpliv sodelujočih širin plošč pri modeliranju togosti primarnih potresnih gred. Drugi del diplomske naloge obravnava dimenzioniranje izbranih elementov stavbe na podlagi rezultatov potresne analize. Glede na to, da ima stavba razmeroma malo etaž je bila projektirana za srednjo stopnjo duktilnosti. Iz primerjave rezultatov linijskega in ploskovnega modela smo ugotovili, da so mešani sistemi modelirani izključno z linijskimi elementi bolj podajni. Pri takšnih modelih so obremenitve okvirov večje, stene pa so manj obremenjene. V okviru inženirske natančnosti so razlike v obremenitvah zanemarljive, tako da uporaba enega ali drugega modela privede do podobnih rezultatov. Upoštevanje sodelujočih širin plošč pri modeliranju togosti primarnih potresnih gred poveča obremenitve okvirov in rahlo razbremeni stene. Razbremenitev sten je zanemarljiva,povečanje obremenitev okvirov pa precejšnje. Z modeliranjem sodelujočih širin smo pri projektiranju okvirov v splošnem na varni strani. Iz rezultatov dimenzioniranja je razvidno, da so stene najbolj obremenjeni elementi stavbe, saj so armirane s precejšno količino vzdolžne in strižne armature. Obremenitev najbolj obremenjene stene bi lahko deloma zmanjšali s prerazporeditvijo obremenitev na sosednje stene. Druga možnost bi bila projektiranje stavbe za visoko stopnjo duktilnosti. Skrajna možnost, ki bi bila s stališča potresne varnosti najboljša, pa bi bila sprememba zasnove stavbe z dodajanjem novih sten.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: armiranobetonska stavba, torzijsko podajen sistem, sodelujoče širine plošč, modeliranje sten z linijskimi ali ploskovnimi elementi, projektiranje betonskih stavb po Evrokodu 8
  Število strani: 154
  Obseg in dodatki: 154 str., 32 pregl., 77 sl., 108 en.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  izr. prof. dr. Matjaž Dolšek216Mentor
  Datum in ura zagovora: 29 oktober 2009
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=4794977)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za gradbeništvo > Katedra za konstrukcije in potresno inženirstvo (KKPI)
  ID vnosa: 515
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/515

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...