Vpliv krajevno spremenljivega vetra na sliko tokov v Tržaškem zalivu, simulacije z modelom PCFLOW3D

Aljaž Maslo (2009) Vpliv krajevno spremenljivega vetra na sliko tokov v Tržaškem zalivu, simulacije z modelom PCFLOW3D. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (14Mb)

  Povzetek

  Diplomsko delo primerja sliko tokov vsled krajevno spremenljivega vetra s tokovi zaradi krajevno nespremenljivega vetra na območju Tržaškega zaliva. Vse dosedanje simulacije dinamike tokov na omenjenem območju, z izjemo seminarske naloge Vanje Ramšak (2007), so bile opravljene s povprečnimi, torej krajevno nespremenljivimi vetrovi. V nalogi smo želeli ugotoviti občutljivost tokov na bolj realne, torej krajevno spremenljive vetrove. Za najboljši približek realnih vetrov so bili uporabljeni rezultati modela Aladin. Analizirali smo primer vetra juga in burje. Iz izbranih krajevno spremenljivih vetrov smo izračunali njihove enakovredne povprečne različice. Za določitev optimalnega robnega pogoja na odprtem robu je bilo s PCFLOW3D opravljenih več simulacij. Iz opravljenih simulacij je bilo razvidno, da bodo za nadaljne analize najbolj primerni rezultati, dobljeni s plimnim robnim pogojem. Rezultati simulacij krajevno nespremenljivega in povprečnega vetra so bili med seboj primerjani grafično in numerično. Za numerično analizo se je izkazala kot najbolj zanesljiva ocena ujemanja povprečna absolutna napaka. Z grafično analizo so bili kasneje interpretirani rezultati numerične analize. Iz analize je razvidno, da so razlike med cirkulacijo v primeru krajevno spremenljivega vetra in povprečnega vetra precejšnje. Na koncu naloge so rezultati opravljenih simulacij primerjani z meritvami. Kljub majhni količini meritev je bilo ugotovljeno boljše ujemanje rezultatov krajevno spremenljvega vetra v primerjavi z rezultati povprečnega.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: matematični model, tridimenzionalni model, hidrodinamični modul, PCFLOW3D, Tržaški zaliv, krajevno spremenljiv veter, povprečen veter.
  Število strani: 86
  Obseg in dodatki: 86 str., 10 pregl., 175 sl., 31 en.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  doc. dr. Dušan Žagar180Mentor
  prof. dr. Matjaž Četina16Somentor
  Datum in ura zagovora: 29 oktober 2009
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=4790369)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za okoljsko gradbeništvo > Katedra za mehaniko tekočin z laboratorijem (KMTek)
  ID vnosa: 514
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/514

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...