Primerjava digitalnih modelov reliefa pridobljenih z zračnim laserskim skeniranjem in digitalno fotogrametrijo na delu Krške kotline

Matic Podmenik (2008) Primerjava digitalnih modelov reliefa pridobljenih z zračnim laserskim skeniranjem in digitalno fotogrametrijo na delu Krške kotline. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (7Mb)

  Povzetek

  Namen diplomske naloge je predstavitev in primerjava treh različnih digitalnih modelov višin: laserski DMV, DMV 5 in DMR 12,5. Prvi je bil narejen z laserskim skeniranjem, drugi s fotogrametrično metodo iz stereoparov, tretji pa s posebno metodo združevanja množice različnih že obstoječih virov. V teoretičnem delu so opisane nekatere splošne osnove o digitalnih modelih višin. Pri predstavitvi posameznih modelov sem se najbolj osredotočil na DMV 5. Gre za nov model, ki pokriva ozemlje celotne Slovenije. Ker o njem še ni veliko zapisanega, sem mu namenil največ pozornosti. Na testnem območju, ki obsega del Krške kotline, sem analiziral natančnost in kakovost modelov višin. Osnovna ideja je bila ta, da natančen laserski model (natančnost 10-30cm) uporabim za ugotavljanje natančnosti DMV 5 in DMR 12,5 (natančnost obeh je 1 meter in več). Najprej sem s pomočjo zemljiško-katastrskih točk preveril natančnost laserskega modela – za namene naloge se je izkazal za ustreznega. Nadalje primerjava je potekala z metodo odštevanja dveh modelov višin. Rezultati so predstavljeni numerično in vizualno. Za celovito opisovanje kakovosti je namreč nujno upoštevati tudi vizualno kakovost posameznih modelov. Zato je v diplomi veliko slikovnih prikazov vseh treh modelov višin na testnem območju, ki služijo kot vir informacij o vizualni kakovosti posameznih modelov. V prilogi sem DMV 5 in DMR 12,5 vizualno prikazal tudi na ostalih značilnih območjih Slovenije (ravnina, hribovje, kraški svet, gore).

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: DMV, DMR, lidar, fotogrametrija, kakovost
  Število strani: 79
  Obseg in dodatki: 79 str.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  doc. dr. Mojca Kosmatin Fras221Mentor
  dr. Tomaž Podobnikar587Somentor
  Datum in ura zagovora: 18 april 2008
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=4016737)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za geodezijo > Katedra za kartografijo, fotogrametrijo in daljinsko zaznavanja (KKFDZ)
  ID vnosa: 510
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/510

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...