Izdelava modela Riverware za reko Savo in analiza možnosti črpanja iz akumulacije HE Medvode v akumulacijo HE Mavčiče

Martina Nartnik (2006) Izdelava modela Riverware za reko Savo in analiza možnosti črpanja iz akumulacije HE Medvode v akumulacijo HE Mavčiče. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (1060Kb)

  Povzetek

  V prvem delu diplomske naloge je predstavljena uporaba programa RiverWare za izračun proizvodnje električne energije na zgornji verigi savskih elektrarn, ki obsega hidroelektrarne Moste, Završnica, Mavčiče in Medvode. Izdelala sem model za hidroelektrarno Moste, izvedena je bila primerjava rezultatov dosežene moči in proizvedene električne energije iz programa RiverWare, ter moči in energije dobljenih na savskih elektrarnah. Primerjava je pokazala prevelika odstopanja med rezultati. Zaradi tega in neustreznih metod dinamike obratovanja se je programski paket RiverWare izkazal za neprimernega. V drugem delu sem v programu Excel izdelala model črpanja. Model prikazuje delovanje hidroelektrarne Mavčiče z dnevno akumulacijo s funkcijo črpanja. Elektrarna Medvode omogoča obratovanje hidroelektrarn v verigi v dnevnem obratovalnem režimu. Ideja je namreč ta, da naj bi se v nočnem času, v času nižje porabe električne energije, črpala voda iz kompenzacijskega bazena Zbilje v gorvodno ležeči akumulacijski bazen hidroelektrarne Mavčiče. Črpanje poteka pri dotokih v akumulacijski bazen elektrarne Mavčiče od 15 m3 /s do 57 m3 /s. Primerjava proizvodnje električne energije iz modela in obstoječega stanja je pokazala, da se ob upoštevanju črpanja proizvede manj električne energije, vendar je ta dražja, ker se je lahko povečala proizvodnjo v času konic.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: program RiverWare, hidroelektrarna Mavčiče, hidroelektrarna Medvode, model črpanja, vršna energija, proizvodnja električne energije
  Število strani: 79
  Obseg in dodatki: 79 str., 16 graf., 18 pregl., 11 sl.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  prof. dr. Mitja Brilly11Mentor
  doc. dr. Andrej Kryžanowski269Somentor
  Datum in ura zagovora: 23 junij 2006
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=3219553)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za okoljsko gradbeništvo > Katedra za splošno hidrotehniko (KSH)
  ID vnosa: 51
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/51

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...