Urejanje mokrišč z namenom izboljšanja kvalitete vode-primer zadrževalnik visokih voda Podutik

Polona Repnik (2006) Urejanje mokrišč z namenom izboljšanja kvalitete vode-primer zadrževalnik visokih voda Podutik. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (4Mb)
  [img] Arhiv (ZIP)
  Prenos (161Kb)

   Povzetek

   Zadrževalniki visokih voda se vodni ekosistemi, ki pogosto zaradi preseženih obremenitev s hranilnimi snovmi hitro dosežejo evtrofno stanje in posledično nevarnost strupenosti vode. V zadrževalniku Podutik, katerega del je stalno omočen, je predvidoma priključenih večje število gospodinjstev brez primerne obdelave odpadnih voda. Z meritvami smo želeli ugotoviti dejansko stanje. Na terenu smo merili temperaturo, specifično prevodnosti, pH vrednost, raztopljen kisik ter nasičenost s kisikom, redoks potencial, globino vode, koncentracijo nitratov ter koncentracijo amoniaka in pretok vode. Opravili smo tudi sejalno analizo usedlin na nekaterih delih zadrževalnika. Na podlagi rezultatov meritev in analize interesov rabe prostora in okoliških prebivalcev smo pripravili možne ureditve zadrževalnika. Strugo meteorne vode smo podaljšali in pred zadrževalnikom delno zasadili z vodnimi rastlinami ter s tem omogočili zmanjšanje vsebnosti hranilnih snovi v vodi zadrževalnika. Drug predlagan ukrep je ureditev širšega območja zadrževalnika, ki vključuje sanacijo divjih odlagališč gradbenega materiala ter drugih odpadkov, ki so nastali v zadrževalniku. Ta ukrep vključuje tudi ureditev poti čez zadrževalnik ter postavitev mostu za prehod Glinščice in umestitev zadrževalnika v rekreacijsko in prostočasno dejavnost za okoliško prebivalstvo.

   Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
   Dodatne informacije: Delu je priložena datoteka s prilogami.
   Ključne besede: zadrževalnik visokih voda, mokrišče, kvaliteta voda, evtrofikacija
   Število strani: 98
   Obseg in dodatki: 98 str., 13 pregl., 48 sl.
   Jezik vsebine: slovenščina
   Mentor / Somentorji:
   Ime in priimekIDFunkcija
   prof. dr. Mitja Brilly11Mentor
   prof. dr. Mihael Jožef Toman133Somentor
   Datum in ura zagovora: 10 maj 2006
   Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=3219809)
   Ustanova: Univerza v Ljubljani
   Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
   Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za okoljsko gradbeništvo > Katedra za splošno hidrotehniko (KSH)
   ID vnosa: 50
   URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/50

   Akcije (potrebna je prijava)

   Pregled vnosa

   Prenosi dokumenta

   Še več statistike za to delo...