Primerjava postopkov za zmanjšanje koncentracije atrazina in nitratov na vodarni Skorba

Blaž Ivanuša (2006) Primerjava postopkov za zmanjšanje koncentracije atrazina in nitratov na vodarni Skorba. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (2504Kb)

  Povzetek

  Podtalnica na Dravskem polju je prekomerno onesnažena s pesticidi (atrazinom in njegovimi razgradnimi produkti) in nitrati, kar se na črpališču v Skorbi začasno rešuje z mešanjem naplavinske in globinske podtalne vode. To pa je le začasna rešitev problema in zato obstaja težnja po uvedbi morebitnih tehnoloških postopkov za pripravo pitne vode, ker bo za izboljšanje kemijske kakovosti ob izvajanju sanacijskih programov potrebnih še več desetletij. V podtalnici so zaradi počasnega toka posledice onesnaženj dolgotrajne. Na podlagi kemijskih analiz podtalne vode na Dravskem polju in pitne vode na črpališču v Skorbi sem izdelal primerjavo možnih postopkov, ki bi lahko zagotavljali zahtevano kakovost pitne vode. V nalogi so obširneje obdelani procesi denitratacije in denitrifikacije ter adsorpcija atrazina. Zaradi izjemnih organoleptičnih lastnosti podtalne vode je bila prisotna težnja po njenem čim večjem izkoristku, čeprav je v bližini reka Drava, ki ima dovolj vode za izkoriščanje za potrebe oskrbe s pitno vodo. Opisana je tudi možnost izkoriščanja surove rečne vode ali pa kakovostno primernejšega obrežnega filtrata. Kjer so primerni hidrogeološki pogoji, je mogoče kakovostno pitno vodo iz rek pridobiti iz obrežnega filtrata z izkoriščanjem naravne samočistilne sposobnosti vodonosnih slojev. Takšna voda je z relativno enostavnim predčiščenjem primerna za umetno bogatenje podtalnice. Umetno bogatenje pa omogoča boljšo kontrolo kakovosti in količine podtalne vode.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: pitna voda, podtalna voda, atrazin, nitrati, adsorpcija na aktivnem oglju, denitrifikacija, ionska izmenjava, membranski procesi, obrežni filtrat, umetno bogatenje
  Število strani: 60
  Obseg in dodatki: 60 str., 4 pregl., 31 sl., 2 pril.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  prof. dr. Boris Kompare55Mentor
  Datum in ura zagovora: 23 junij 2006
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=3191393)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za okoljsko gradbeništvo > Inštitut za zdravstveno hidrotehniko (IZH)
  ID vnosa: 49
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/49

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...