Uporaba valjanih betonov za nasipe

Jure Šimic (2006) Uporaba valjanih betonov za nasipe. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (1302Kb)

  Povzetek

  V prvem delu diplomske naloge, so predstavljene splošne lastnosti vodnih nasipov ter tudi potrebne karakteristike, ki jih mora tak nasip imeti. Prikazane so tudi vrste nasipov, ki pa so v splošnem lahko zemeljski kot tudi betonski. Prikazan in opisan je tudi način gradnje novih vrst betonov – valjanih betonov. To so betoni, ki so prilagojeni za hitro vgrajevanje (hitro nanašanje novih plasti) ter so najbolj primerni za gradnjo masovnih konstrukcij kot so težnostne pregrade. Tako naloga temelji na prikazu možnosti uporabe takega betona v gradnji dolgih vodnih nasipov. Drugi del diplomske naloge pa je namenjen primerjavi zemeljskih in valjano betonskih nasipov med seboj. Za primer zemeljskega nasipa sem vzel nasip na levem bregu HE Blanca na Savi. Tako sem primerjavo izvedel glede na izračun stabilnosti nasipa proti zdrsu, glede na račun pronicanja skozi in pod nasipom ter glede na ekonomski vidik (ceno) obeh nasipov. Iz rezultatov sledeč, lahko izjavim, da so valjano betonski nasipi pri mojem primeru čisto primerljivi z zemeljskimi nasipi. Seveda pa lahko predvsem ekonomski rezultati precej nihajo, v odvisnosti od lokacije postavljenega nasipa (tako v škodo kot tudi korist valjano betonskega nasipa.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: vodni nasipi, valjani beton, stabilnost nasipa, kontrola pronicanja, primerjava nasipov, hidroelektrarna Blanca
  Število strani: 79
  Obseg in dodatki: 79 str.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  prof. dr. Mitja Brilly11Mentor
  doc. dr. Andrej Kryžanowski269Somentor
  Datum in ura zagovora: 01 december 2006
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=3376225)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za okoljsko gradbeništvo > Katedra za splošno hidrotehniko (KSH)
  ID vnosa: 485
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/485

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...