Aktivnost nepremičninskega trga v Sloveniji v obdobju 2000 - 2006

Tomaž Grilj (2009) Aktivnost nepremičninskega trga v Sloveniji v obdobju 2000 - 2006. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (4Mb)

  Povzetek

  V diplomski nalogi obravnavamo trg nepremičnin v Sloveniji v obdobju 2000–2006. Osnovni namen naloge je podati pregled dogajanja na trgu nepremičnin v tem najbolj ţivahnem obdobju trga nepremičnin po osamosvojitvi leta 1991. Na kratko so predstavljene zakonske osnove in različne baze podatkov, ki zadevajo transakcije nepremičnin v Sloveniji. Podrobneje je predstavljena baza transakcij nepremičnin Davčne uprave Republike Slovenije, ki je predstavljala osnovni vir podatkov za analizo aktivnosti trga nepremičnin v Sloveniji. Poudarek diplomske naloge je na pregledu transakcij iz baze DURS po številu in vrstah nepremičnine ter prikazu nekaterih dejavnikov, ki so posredno ali neposredno vplivali na trg nepremičnin. Na osnovi podatkov DURS o transakcijah nepremičnin v obravnavanem obdobju smo preverili predvsem, kako je na razvoj trga nepremičnin vplivalo spreminjanje zakonodaje, in kako je razvoj trga nepremičnin sledil gospodarskemu razvoju. Rezultati raziskave so potrdili domnevo, da je razvoj trga nepremičnin sledil rasti BDP v Sloveniji. Nadalje smo potrdili domnevo, da je na aktivnost slovenskega trga nepremičnin značilno vplivala sprememba zakonodaje v letih 2002 in 2003. Raziskava aktivnosti trga nepremičnin je z namenom preglednejših prikazov rezultatov podprta tudi z uporabo GIS-orodij.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: zemljišče, nepremičnina, trg nepremičnin, baze nepremičnin, nepremičninska zakonodaja, transakcije nepremičnin, aktivnost trga, razvoj trga, Slovenija
  Število strani: 110
  Obseg in dodatki: 110 str., 6 pregl., 46 sl.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  doc. dr. Anka Lisec257Mentor
  viš. pred. mag. Samo Drobne21Somentor
  Datum in ura zagovora: 28 januar 2009
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=4467041)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za geodezijo > Katedra za geoinformatiko in katastre nepremičnin (KGKN)
  ID vnosa: 474
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/474

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...