Študija učinkovitosti superplastifikatorjev za zagotavljanje obstojnosti črpanih betonov

Matej Kodelja (2009) Študija učinkovitosti superplastifikatorjev za zagotavljanje obstojnosti črpanih betonov. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (4Mb)

  Povzetek

  Sodoben, visokozmogljiv beton je skoraj nemogoče narediti brez kemijskih dodatkov, še posebej če potrebujemo črpne betone ter betone, ki obdržijo enako konsistenco od izdelave do vgradnje v večini pogojev okolja. In ravno to je bilo izhodišče moje diplomske naloge: izbrati kemijski dodatek tipa superplastifikator, ki bo dovolj učinkovit, praktičen za uporabo ter kompatibilen z materiali, ki sem jih imel na voljo. Osnovno recepturo sem dobil v laboratoriju betonarne, kjer sem izvajal preiskave in jo, glede na dobljene rezultate, spreminjal in prilagajal posamezni vrsti superplastifikatorja. Naredil sem 59 različnih receptur z 11 različnimi superplastifikatorji. Pri večini mešanic sem opravil meritve konsistence takoj po zamešanju betona ter pol ure in uro zatem. Nato sem posamezne mešanice betona vgradil v kalupe standardnih kock za preizkus tlačne trdnosti pri starosti 1, 3, 7 ter 28 dni. Za podrobnejši opis lastnosti sprojektiranih betonov v diplomski nalogi sem izbral 4 najboljše superplastifikatorje. Kot se je izkazalo, se superplastifikatorji zelo razlikujejo med seboj. Nekateri potrebujejo večjo količino finih delcev (uporabil sem kameno moko), drugi povzročajo velik delež zračnih por v svežem betonu. Ugotovil sem, da je potrebno izhajati iz zahtev glede lastnosti betona v svežem in strjenem stanju in temu prilagoditi sestavo betona. Sem spada tudi ustrezna izbira superplastifikatorja, ki mora biti kompatibilen z osnovnimi materiali za beton, ki so na voljo v betonarni.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: superplastifikator, beton, konsistenca, kamena moka, tlačna trdnost betona
  Število strani: 109
  Obseg in dodatki: 109 str., 29 pregl., 50 sl.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  izr. prof. dr. Violeta Bokan-Bosiljkov169Mentor
  Metod MrzlikarSomentor
  Datum in ura zagovora: 22 junij 2009
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=4688481)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za gradbeništvo > Katedra za preskušanje materialov in konstrukcij (KPMK)
  ID vnosa: 446
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/446

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...