Primerjava različnih pristopov k projektiranju armiranobetonskih stenastih nosilcev

Blaž Velkavrh (2007) Primerjava različnih pristopov k projektiranju armiranobetonskih stenastih nosilcev. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (1137Kb)

  Povzetek

  V diplomskem delu obravnavam projektiranje armiranobetonskih stenastih nosilcev pod enakomerno linijsko obtežbo, ki deluje na zgornjem delu nosilca. Na kratko je povzeta literatura, ki obravnava to tematiko, nato pa so prikazani konkretni primeri. Pri vseh primerih najprej računam napetostno stanje v nosilcu z linearno elastično metodo končnih elementov (s pomočjo računalniškega programa). Na podlagi dobljenega razporeda napetosti predpostavim potek nadomestnega paličja (standard SIST EN 1992-1-1, 2005; poglavje 6.5) s tlačnimi razporami in nateznimi vezmi. Z metodo nadomestnega paličja določim lego in velikost potrebne armature in preverim napetosti v betonu. Dobljene rezultate (za notranje statične količine in količino armature) nato primerjam z rezultati, ki jih dobim z upoštevanjem priporočil po Leonhardt-u [1975], napotkov Heft-a (nemško zduženje za armirani beton) in enačb iz dodatka F v standardu SIST EN 1992-1-1, 2005. Ugotovil sem, da so rezultati v splošnem medsebojno precej podobni, čeprav pri nekaterih primerih (npr. pri kontinuirnem stenastem nosilcu) pride tudi do 30% razlike pri količini potrebne armature.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: visoki nosilci, nadomestno paličje, ravninsko napetostno stanje (RNS)
  Število strani: 74
  Obseg in dodatki: 74 str., 10 pregl., 37 sl.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  izr. prof. dr. Boštjan Brank7Mentor
  doc. dr. Jože Lopatič69Somentor
  Datum in ura zagovora: 26 oktober 2007
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=3775841)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za gradbeništvo > Katedra za masivne in lesene konstrukcije (KMLK)
  Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za gradbeništvo > Katedra za konstrukcije in potresno inženirstvo (KKPI)
  ID vnosa: 439
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/439

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...