Matematično modeliranje toka v ribjem prehodu rečne hidroelektrarne

Andraž Hladnik (2007) Matematično modeliranje toka v ribjem prehodu rečne hidroelektrarne. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (2506Kb)

  Povzetek

  Diplomsko delo obravnava matematično modeliranje toka v ribjem prehodu preko rečne hidroelektrarne z 1D modelom HEC-RAS ter 2D modeloma MIKE 21 in PCFLOW2D. V prvem delu naloge je potrebno zbrati podatke o različnih tipih ribjih prehodov in omejitvah hitrosti v njih. Sledi opis ribje populacije, ki prehod uporablja za gorvodno in dolvodno migracijo ter njihovi plavalni parametri. Selivke so razdeljene na tiste, ki se selijo na krajše in tiste na daljše razdalje. Rezultati analize so dolžina, starost in naseljenost ribje populacije, ki so izhodišča za določitev bioloških kriterijev za dimenzioniranje ribjega prehoda. V drugem delu pa je potrebno simulirati tok v nekaj izbranih tipih ribjih prehodov z različno razporeditvijo ovir in podati njihovo primerjavo. V nadaljevanju sledi podroben opis in izdelava matematičnih modelov za 1D in 2D tok. Za vsak model posebej so podane osnovne enačbe in vhodni parametri, ki jih modeli uporabljajo pri izračunu. Osnova omenjenih modelov so rezultati, dobljeni v prvem delu naloge. Za zagotovitev ustreznih hidravličnih pogojev so v modele vstavljeni različni tipi ovir, ki so v nadaljevanju tudi podrobno predstavljeni. Upoštevani so predvsem tipi, ki ugodno vplivajo na nastanek umirjevalnih con. Pri določanju ovir so upoštevani različni primeri že zgrajenih ribjih prehodov. Hidravlični izračun je narejen za 1D in 2D tok. Z uporabo računalniških programov HEC-RAS, MIKE 21 in PCFLOW2D je izdelan hidravlični model. Na podlagi rezultatov matematičnega modeliranja so prikazane možne oblike in dimenzije ovir v bazenih. Na koncu je podana še primerjava 1D in 2D modela ter kako so ustvarjene razmere v ribjih prehodih primerne za posamezne vrste rib.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: ribja populacija, migranti, ribji prehod, bazeni s prelivi, hitrost plavanja, vzdržljivost, ovira, hidravlični pogoji
  Število strani: 74
  Obseg in dodatki: 74 str. , 11 pregl., 34 sl., 23 en., 28 pril.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  prof. dr. Matjaž Četina16Mentor
  dr. Andrej Širca159Somentor
  Datum in ura zagovora: 03 december 2007
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=3842145)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za okoljsko gradbeništvo > Katedra za mehaniko tekočin z laboratorijem (KMTek)
  ID vnosa: 42
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/42

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...