Projektiranje stolpa za kontrolo zračnega prometa na Brniku

David Štular (2007) Projektiranje stolpa za kontrolo zračnega prometa na Brniku. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (2697Kb)

  Povzetek

  Diplomsko delo obravnava računalniško projektiranje in analizo betonskega stolpa za kontrolo zračnega prometa na Brniku po veljavnih evropskih standardih. Nosilno konstrukcijo objekta sestavlja betonsko jedro višine 106 m, ki je temeljeno na pilotih globine 31 m. Prikazan je račun lastne teže konstrukcije, račun koristne obtežbe, podrobno je izračunana obtežba vetra ter snega. Pretežni del diplomske naloge je namenjen potresni analizi. Obravnavana konstrukcija sodi v III. kategorijo pomembnosti, zato jo je potrebno projektirati na potres z večjo povratno dobo kot običajne objekte. Ker konstrukcija nima izrazitih mest za sipanje energije, smo se odločili za tip konstrukcije obrnjenega nihala, za katerega je pri srednji stopnji duktilnost faktor obnašanja enak 1,5. Obravnavani so rezultati analize kot nihajni časi, pomiki, notranje sile in količina armature določenega prereza pri različnih obtežnih kombinacijah ter pri modifikaciji različnih parametrov kot togo vpetje konstrukcije, razpokanost prereza, različni faktorji obnašanja ter število upoštevanih modalnih oblik. Sestavili smo dva računalniška modela – »linijskega« v programu ETABS ter »ploskovnega« v programu SAP2000. Rezultati analize za oba modela se dobro ujemajo. Na koncu je prikazana še primerjava z rezultati analize konstrukcije po JUS standardih iz obstoječe PGD projektne dokumentacije.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: računalniško projektiranje, protipotresno projektiranje, modelna analiza, prostorski model, linijski model, EN 1998, EC8
  Število strani: 96
  Obseg in dodatki: 96 str., 58 pregl., 31 sl., 76 en.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  izr. prof. dr. Matjaž Dolšek216Mentor
  Zvonko SajevicSomentor
  Datum in ura zagovora: 26 junij 2007
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=3614049)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za gradbeništvo > Katedra za konstrukcije in potresno inženirstvo (KKPI)
  ID vnosa: 408
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/408

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...