Vpliv vrste apna, dodatkov in tehnik izdelave na karakteristike apnenih fasad

Klemen Kikelj (2006) Vpliv vrste apna, dodatkov in tehnik izdelave na karakteristike apnenih fasad. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (3737Kb)

  Povzetek

  Diplomska naloga obravnava različne fasadne sisteme z apnenim vezivom. Apneno fasado sestavljajo grobi omet, fini omet in zaščitni apneni premaz. Za izdelavo grobe apnene malte so bila izbrana apna šestih različnih slovenskih proizvajalcev, predvsem tistih, ki apno pridobivajo na tradicionalen način. Na grobi malti smo določali konsistenco (v svežem) ter sovisnost med tlačnimi napetostmi in deformacijami in vodovpojnost (v strjenem stanju). Fina malta, kot drugi sloj fasadnega sistema, je bila izbrana na podlagi praktičnega preskušanja, z večjim ali manjšim odstopanjem od različnih receptur starih mojstrov. Fina malta je bila obdelana v gladek ali zariban sloj. Kot tretji sloj so bili nanešeni različni apneni premazi, z različnimi dodatki (kazein in firnež) in pigmenti ter v različnih tehnikah nanašanja (fresco ali secco). Ugotavljal sem vpliv strukture podlage (fine malte), tehnike nanašanja in dodatkov na težavnost pri nanašanju premazov, izgled posušenih apnenih premazov, intenzivnost barvnih nians, moč vezanja premazov ter vodovpojnost fasadnega sistema.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: apneno testo, apneni hidrat, apnena malta, apneni premaz, firnež, kazein, pigment, tlačna trdnost, vodovpojnost, težavnost nanašanja premazov, vezanje premazov s podlago, izgled premazov
  Število strani: 128
  Obseg in dodatki: 128 str., 11 pregl., 53 sl., 4 en.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  izr. prof. dr. Violeta Bokan-BosiljkovMentor
  dr. Blaž ŠemeSomentor
  Datum in ura zagovora: 03 julij 2006
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=3192161)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za gradbeništvo > Katedra za preskušanje materialov in konstrukcij (KPMK)
  ID vnosa: 405
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/405

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...