Analiza uporabnosti CPAS metode aerotriangulacije v projektu Cikličnega aerosnemanja v Sloveniji

Mihaela Resnik (2006) Analiza uporabnosti CPAS metode aerotriangulacije v projektu Cikličnega aerosnemanja v Sloveniji. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (3898Kb)

  Povzetek

  Aerotriangulacija (AT) doživlja v zadnjih letih zelo hiter razvoj, saj je razvoj tehnologij GPS in INS vplival tudi nanjo. Uporaba GPS-tehnologije v AT je danes običajna praksa, vse bolj pa se uporablja tudi tehnologija INS. Z GPS-om podprta AT se izvaja tudi v projektu Cikličnega aerosnemanja Slovenije (CAS), kjer se v izravnavi AT uporablja metoda, imenovana shift&drift. Ta metoda ima kar nekaj pomanjkljivosti, med drugim za izravnavo potrebujemo dokaj veliko število oslonilnih točk, če se ne uporablja dodatnih prečnih pasov. V diplomski nalogi sem opravila analizo novejše metode AT, imenovane CPAS (Combined Ambiguity Phase Solution), ki omogoča vključitev GPS-meritev v sočasno izravnavo s fotogrametričnimi meritvami. Prednosti te metode so: matematična rigoroznost, zmanjšanje števila potrebnih oslonilnih točk brez potrebe po dodatnih prečnih pasovih, idr. V prvem delu naloge sta aerotriangulacija in posebej tudi metoda CPAS opisani s teoretičnega vidika, v drugem delu pa je narejena praktična analiza metode na nizu podatkov CAS. Opravljene analize so pokazale, da rezultati, pridobljeni z metodo CPAS, ustrezajo zahtevam o natančnostih tehničnega pravilnika o aerotriangulaciji, metoda pa bi bila primerna za uporabo v projektu CAS.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: aerotriangulacija, metoda CPAS, GPS, analiza
  Število strani: 95
  Obseg in dodatki: 95 str., 16 pregl., 25 sl., 10 graf., 27 en., 4 pril.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  doc. dr. Mojca Kosmatin Fras221Mentor
  Datum in ura zagovora: 12 april 2006
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=3123809)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za geodezijo > Katedra za kartografijo, fotogrametrijo in daljinsko zaznavanja (KKFDZ)
  ID vnosa: 392
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/392

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...