Tehnološki in organizacijski vidik gradnje z mikroarmiranimi betoni z jeklenimi vlakni

Aleš Brodnik (2010) Tehnološki in organizacijski vidik gradnje z mikroarmiranimi betoni z jeklenimi vlakni. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (7Mb)

  Povzetek

  Diplomsko delo je razdeljeno na uvod, pet vsebinskih poglavij in zaključke. V prvem vsebinskem poglavju je predstavljen razvoj uporabe posameznih vrst vlaken, primernih za ojačitev betonske strukture. V nadaljevanju smo se omejili na podrobnejšo predstavitev mikroarmiranih betonov z jeklenimi vlakni. Tako so v drugem vsebinskem poglavju opredeljena jeklena vlakna, ki se uporabljajo za ojačitev betona, in opisani postopki njihove proizvodnje, njihove fizikalne in mehanske lastnosti ter vidiki uporabe. Obravnavani so vplivi betonu dodanih jeklenih vlaken na obdelovalnost sveţe betonske mešanice in na pomembnejše mehanske lastnosti strjenega betona. V naslednjem vsebinskem poglavju so opisani tehnološki postopki gradnje z mikroarmiranimi betoni z jeklenimi vlakni, ki obsegajo projektiranje mikroarmiranih betonskih mešanic, postopke mešanja, vgrajevanje, zaključno obdelavo in nego ter zaščito površin. To poglavje je vsebinsko razdeljeno glede na vrste betonov, pri katerih se najpogosteje kot dodatek uporabljajo jeklena vlakna, in sicer so to vibrirani, brizgani, samozgoščevalni in prepaktirani betoni. V četrtem vsebinskem poglavju so predstavljena najpogostejša področja uporabe mikroarmiranih betonov z jeklenimi vlakni v Sloveniji. V zadnjem vsebinskem poglavju je predstavljena primerjalna analiza treh variant izvedbe industrijskega tlaka iz mikroarmiranega betona, ki se razlikujejo v razdaljah med stiki, in varianto izvedbe klasično armiranega betonskega industrijskega tlaka. Primerjali smo stroške, izvedbo in kakovost obravnavanih industrijskih tlakov. Rezultati analize so pokazali vsesplošno upravičenost gradnje z mikroarmiranim betonom z jeklenimi vlakni ob predpostavki, da je rokovanje z njimi pravilno izvedeno. Na koncu dela so zbrani zaključki.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: mikroarmirani betoni, jeklena vlakna, tehnologija gradnje, primerjava gradnje, industrijski tlaki
  Število strani: 96
  Obseg in dodatki: 96 str., 10 pregl., 68 sl., 3 pril.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  doc. dr. Andrej Kryžanowski269Mentor
  dr. Jakob ŠušteršičSomentor
  Datum in ura zagovora: 06 december 2010
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=5215841)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za okoljsko gradbeništvo > Katedra za splošno hidrotehniko (KSH)
  ID vnosa: 386
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/386

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...