Predlog ureditve levega brega Save na območju Vrbine na bodoči akumulaciji HE Brežice

Dejan Bogataj (2005) Predlog ureditve levega brega Save na območju Vrbine na bodoči akumulaciji HE Brežice. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (1827Kb)

  Povzetek

  V diplomski nalogi predstavljam možnost celovite ureditve območja ob bodoči akumulaciji HE Brežice. Primarni namen je z izgradnjo gramoznice zagotoviti pokrivanje potreb po materialu za gradnjo spodnjesavske verige HE, saj se na predlaganem območju nahaja dober material tako za vgradnjo v betone kot za gradnjo nasipov. Gramozno jamo se nato z ureditvijo in zapolnitvijo z vodo uporabi kot dodaten zadrževalnik ob akumulaciji HE Brežice in s tem bistveno izboljša umestitev le-te v prostor, ki ga je možno na ta način uporabiti tudi za turistično-rekreacijske namene. Ti vključujejo tako gradnjo kajakaške proge kot tudi ureditev gozdnih polotokov, sprehajalnih poti, mokrišča in drugih turistično-rekreacijskih področij. Diplomsko delo zajema poleg predloga ureditve tudi ocene prostornin materialov iz gramoznice, vodni režim v zadrževalniku v primerih ekstremnih vremenskih sprememb, in različne hidravlične rešitve regulacij pretokov z izračuni. Ob gradnji spodnjesavske verige se pojavlja problem migracije vodnih organizmov, ki jim je z izgradnjo pregrad onemogočena. Rešitev bi bile ribje steze, ki pa v Sloveniji žal še ne funkcionirajo kot bi morale, in pomenijo tudi izgubo energije za HE. V nalogi je predstavljena alternativna rešitev ribje steze v sklopu celovitega urejanja obvodnega prostora akumulacije HE Brežice z zasnovo, ki prinaša prihranek energije.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: zadrževalnik, gramoznica, ribja steza, kajakaška proga, HE Brežice, spodnja Sava, Vrbina
  Število strani: 92
  Obseg in dodatki: 92 str., 14 prgl., 19 sl., 33 en.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  prof. dr. Matjaž Mikoš78Mentor
  doc. dr. Andrej Kryžanowski269Somentor
  Datum in ura zagovora: 29 september 2005
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=2898273)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za okoljsko gradbeništvo > Katedra za splošno hidrotehniko (KSH)
  ID vnosa: 383
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/383

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...