Strategija razvoja ITS arhitekture s poudarkom na SNVP v ožjem središču mesta Celje

Primož Vitez (2007) Strategija razvoja ITS arhitekture s poudarkom na SNVP v ožjem središču mesta Celje. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (2014Kb)

  Povzetek

  Razvoj novih tehnologij na področju telematike spodbuja nove možnosti komuniciranja in zbiranja informacij o prometu ter razvoj ITS (inteligentnih transportnih sistemov in storitev), ki zagotavljajo varnejša potovanja, večjo izkoriščenost kapacitete obstoječe prometne mreže, zmanjšanje onesnaženosti, poleg tega pa voznikom omogočajo tudi izbiro optimalne poti do izbranega cilja. Da pa bi vsi ti sistemi, ki so vedno bolj kompleksni in sofisticirani lahko delovali usklajeno in bi pri tem hkrati upoštevali tudi vedno večje medsebojne odvisnosti v prometu ter ugodili različnim interesnim skupinam ITS je potrebno izdelati sistemsko zasnovo ITS (ITS arhitekturo). Uvodoma je obravnavan razvoj ITS arhitekture v svetu, od začetkov do današnjih dni. Predstavljeni so procesi ITS arhitekture, njen aktualni razvoj v Sloveniji ter kakšen je postopek izdelave arhitekture na splošno. Opisan je postopek od določitve potreb uporabnikov, to so storitve katere naj bi jih sistem ITS zagotovil uporabnikom, pa vse do izdelave funkcionalne in fizične arhitekture. Govora je tudi o metodi izdelave ITS arhitekture in potrebnih specifičnih definicijah, ki jih potrebujemo preden se izdelave lotimo. Predstavljeni so vodilni uporabnike – » terminatorji «, ki jih sistem pozna, uporabniške potrebe med katerimi lahko izdelovalci arhitekture izbirajo ter funkcijska področja in funkcije, ki jih sestavljajo. Prikazan je tudi postopek izdelave ITS arhitekture na praktičnem primeru. Na koncu je predstavljena še metoda trajnostnega upravljanja prometa, ki je del Nizozemske nacionalne arhitekture in z njo drugačen pristop do izdelave ITS arhitekture.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: ITS, arhitektura, ceste, promet, informacijska tehnologija, nadzor prometa, upravljanje prometa, Celje, terminatorji, uporabniške potrebe, funkcije
  Število strani: 142
  Obseg in dodatki: 142 str. 10 pregl., 19 sl.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  doc. dr. Marijan Žura150Mentor
  asist. mag. Robert Rijavec237Somentor
  Datum in ura zagovora: 27 september 2007
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=3733601)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za gradbeništvo > Prometno tehniški inštitut (PTI)
  ID vnosa: 382
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/382

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...