Modeliranje zadrževanja in razbremenjevanja onesnaženosti padavinskih voda na kanalizacijskih sistemih

Janja Mlakar (2007) Modeliranje zadrževanja in razbremenjevanja onesnaženosti padavinskih voda na kanalizacijskih sistemih. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (2040Kb)

  Povzetek

  V diplomski nalogi je obravnavano modeliranje zadrževanja in razbremenjevanja onesnaženosti padavinskih voda na kanalizacijskih sistemih s pomočjo računalniškega programa SWMM. Naloga je sestavljena iz dveh teoretičnih in enega praktičnega dela. Prvi del naloge opisuje računalniški program SWMM (Storm Water Management Model) ter njegovo simulacijo kvalitativnega padavinskega odtoka v kanalizacijskem sistemu. Drugi del naloge je namenjen ovrednotenju fenomena prvega vala onesnaženja, ki se pojavi na začetku padavinskega dogodka, in v katerem je moč opaziti visoke koncentracije onesnažil, ki so se nakopičile v času sušnega obdobja med padavinskimi dogodki. Prvi val razbremenjenih odtokov je zato potrebno zadržati in ga v celoti odvesti na čistilno napravo. Tretji del naloge je praktični primer. Na primeru KS Velenje-Šoštanj smo zmodelirali prvi val onesnaženja in kritični odtok, ki se pojavi pri 5-minutnem nalivu. Z umestitvijo predvidenega zadrževalnega bazena Šalek II v kanalizacijski sistem Šaleške doline, smo nato naredili še simulacijo zadrževanja onesnaženosti padavinske vode v kanalizacijskem sistemu. Primerjava modelov je potrdila, da takšna zadrževalno-redukcijska naprava sodi med najpomembnejše ukrepe za obravnavo padavinskega odtoka ter z zmanjšanjem učinkov prvega vala onesnaženja reducira negativne vplive na vodne recipient (Paka).

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: prvi val onesnaţenja, kanalizacija, padavinski odtok, program SWMM, razbremenilnik. srednja koncentracija dogodka, onesnaţila
  Število strani: 84
  Obseg in dodatki: 84 str., 27 pregl., 19 sl., 2 en., 16 pril.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  izr. prof. dr. Jože Panjan85Mentor
  asist. dr. Mario Krzyk205Somentor
  Datum in ura zagovora: 21 junij 2007
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=3608161)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za okoljsko gradbeništvo > Katedra za mehaniko tekočin z laboratorijem (KMTek)
  Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za okoljsko gradbeništvo > Inštitut za zdravstveno hidrotehniko (IZH)
  ID vnosa: 376
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/376

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...