Določitveni test MPVT za vodno telo Sava Mavčiče - Medvode

Gregor Kolman (2007) Določitveni test MPVT za vodno telo Sava Mavčiče - Medvode. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (1755Kb)

  Povzetek

  V diplomski nalogi je predstavljen določitveni test za močno preoblikovana vodna telesa (MPVT), ki je bil izveden na vodnem telesu površinskih voda (VTPV) Sava Mavčiče – Medvode SI1VT170. Pri prvi določitvi VTPV v Sloveniji je bilo izmed 22 kMPVT kar 11 primerov (50%) rabe vode za potrebe pridobivanja električne energije, kar je tudi največji delež. V prvem delu diplomske naloge je predstavljen teoretični del določitvenega testa z upoštevanjem smernic, ki jih navaja Direktiva 2000/60/ES (vodna direktiva). Na kMPVT Sava Mavčiče – Medvode so bili analizirani, nekateri izmed hidromorfoloških procesov, kateri vplivajo na doseganje okoljskih ciljev. Ugotovljeno je bilo, da ne obstajajo enotni hidromorfološki kriteriji, na osnovi katerih bi kandidate za močno preoblikovana vodna telesa (kMPVT) z določitvenim testom uvrstili v MPVT. V drugem delu diplomske naloge so analizirani hidromorfološki procesi: zaprojevanje in zamuljevanje akumulacije HE Mavčiče in HE Medvode, transport materiala na vodomerni postaji Sava Šentjakob ter tlorisni potek struge Save pred izgradnjo HE Mavčiče in HE Medvode. Glede na današnje stanje so iz generičnega seznama omilitvenih ukrepov izbrani tisti, s katerimi bi lahko izboljšali ekološko stanje vodnega telesa ter s tem na takšnih vodnih telesih predvidoma dosegli DEP, ko bo določen.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: vodna direktiva, močno preoblikovano vodno telo, dober ekološki potencial, hidromorfološki proces, omilitveni ukrep
  Število strani: 107
  Obseg in dodatki: 107 str., 27 pregl., 6 graf., 11 slik, 9 sh, 4 foto.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  prof. dr. Matjaž Mikoš78Mentor
  asist. dr. Aleš BizjakSomentor
  Datum in ura zagovora: 31 maj 2007
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=3592801)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za okoljsko gradbeništvo > Katedra za splošno hidrotehniko (KSH)
  ID vnosa: 373
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/373

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...