Vzpostavitev naprednih sistemov za podajanje prometno potovalnih informacij na slovenskem avtocestnem omrežju

Peter Koren (2007) Vzpostavitev naprednih sistemov za podajanje prometno potovalnih informacij na slovenskem avtocestnem omrežju. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (1286Kb)

  Povzetek

  V diplomskem so obravnavani različni sistemi za obveščanje uporabnikov avtocestne mreže, pred in seveda med samim potovanjem. Zavedati se je treba, da cestni promet narašča. Iz tega razloga v prihodnosti ne bo možno reševati pereča vprašanja, ki jih prinaša preobremenjenost cest z gradnjo nove prometne infrastrukture. Glavni vzrok je v ekonomskih in prostorskih kapacitetah. Iz teh razlogov postaja vse bolj pomembna implementacija »pametnih sistemov za nadzor in vodenje prometa«. V ta namen je v diplomski nalogi podan pregled sistemov posredovanja PPI v tujini in trenutno stanje v Sloveniji. Tu so obdelane tehnologije in mediji kot so GSM-SMS, WAP, UMTS, internet, GPS, DAB, TMC-RDS itd. Najbolj aktualen in učinkovit sistem za dinamično obveščanje voznika med samim potovanjem predstavlja TMC-RDS sistem. Traffic Message Channel (TMC) je specifična aplikacija FM Radio Data Systema (RDS) uporabljena na področju sporočanja o stanju prometnem in vremenu v realnem času. Trend razvoja je prikazan v shemi v poglavju 4. in napoveduje razvoj le tega v naslednjem desetletju. Tu je še DATEX protokol, ki je namenjen predvsem izmenjavanju podatkov med posameznimi centri, DATEX II pa omogoča vključevanje ostalih akterjev v okviru tega protokola. Zgoraj omenjeni mediji in protokoli so v diplomskem končno umeščeni še v predlog fizične arhitekture kot komunikacijski vmesniki, ki omogočajo izmenjavanje informacij med posameznimi podsistemi fizične arhitekture.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: ITS (Inteligentni Transportni Sistemi), PPI (prometno potovalne informacije), fizična arhitektura, standardi, TMC, TPEG, DATEX II
  Število strani: 90
  Obseg in dodatki: 90 st., 16 sl., 5 pregl.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  izr. prof. dr. Tomaž KastelicMentor
  asist. mag. Robert Rijavec237Somentor
  Datum in ura zagovora: 04 junij 2007
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=3595617)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za gradbeništvo > Prometno tehniški inštitut (PTI)
  ID vnosa: 368
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/368

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...