Dopolnitve modela PCFLOW3D za simulacijo tokov in širjenja polutantov

Jasna Kovšca (2007) Dopolnitve modela PCFLOW3D za simulacijo tokov in širjenja polutantov. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (3109Kb)

  Povzetek

  V nalogi je predstavljena nadgradnja tridimenzionalnega baroklinega matematičnega modela PCFLOW3D z novim modelom turbulence Smagorinsky-vertikalno, za katerega je bilo opravljenih več testnih primerov. V modelu PCFLOW3D je vgrajenih več modelov turbulence različnih natančnosti, tako da smo lahko novi model Smagorisky-vertikalno primerjali z ostalimi vgrajenimi modeli. Z namenom verifikacije rezultatov je bil opravljen dodaten testni primer z uporabo komercialnega programa CORMIX, ki je namenjen predvsem simulaciji širjenja onesnaženja v neposredni bližini iztoka. Program CORMIX lahko simulira le stalni tok, uporablja pa enačbe iz teorije curka. Ugotovili smo, da hitrih iztočnih curkov model PCFLOW3D ne more dobro simulirati, ker so navadno prisotne tudi razmeroma velike vertikalne komponente hitrosti, takih tokov pa model PCFLOW3D ne more pravilno simulirati. Na podlagi testnih primerov smo ugotovili, da daje model turbulence Smagorinsky- vertikalno dovolj dobre rezultate za izračune hitrostnih polj, manj točno pa lahko simulira transport in disperzijo polutantov. V nalogi je tudi predstavljena uporaba modela Smagorinsky-vertikalno na konkretni študiji vpliva izgradnje in obratovanja terminala v Tržaškem zalivu na resuspenzijo živega srebra iz sedimenta na dnu. V okviru diplomske naloge je bil izdelan dodaten dolgoročni izračun z modelom PCFLOW3D, pri čemer so bile poleg sezonsko povprečnih vrednosti upoštevane tudi maksimalne vrednosti vplivov vetra in pretoka reke Soče. Izkazalo se je, da je metoda Smagorinsky-vertikalno vsekakor uporabna, bi pa bilo v bodoče potrebno še bolj detajlno preizkusiti vpliv koeficienta CsmaV na točnost računov.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: matematični model, tridimenzionalni model, model turbulence, nestalni tok, Tržaški zaliv, plinski terminal, živo srebro
  Število strani: 135
  Obseg in dodatki: 135 str.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  prof. dr. Matjaž Četina16Mentor
  doc. dr. Dušan Žagar180Somentor
  Datum in ura zagovora: 24 april 2007
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=3560545)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za okoljsko gradbeništvo > Katedra za mehaniko tekočin z laboratorijem (KMTek)
  ID vnosa: 365
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/365

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...