Hidravlični prehodni pojavi v hidroelektrarnah z vgrajenimi Francis-ovimi turbinami

Jernej Mazij (2009) Hidravlični prehodni pojavi v hidroelektrarnah z vgrajenimi Francis-ovimi turbinami. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (4Mb)

  Povzetek

  Hidravli ni prehodni pojavi so posledica asovnih sprememb hidrodinami nih koli in hidravli nega preto nega sistema. Obravnavanje prehodnih pojavov je klju no z vidika varnega obratovanja hidroelektrarne in ustrezne kostrukcije posameznih turbinskih komponent in pripadajo e hidromehanske opreme. V delu smo navedli vzroke za nastanek prehodnih pojavov in njihove zna ilnosti v razli nih hidravli nih preto nih sistemih ter njihov pomen pri na rtovanju hidroelektrarn. Izpeljali smo osnovni sistem ena b vodnega udara, ki ga sestavljajo dinami na in kontinuitetna ena ba. Sistem ena b rešujemo z metodo karakteristik. Definirali smo pojem hidravli nega turbinskega stroja in opisali Francisovo turbino. Izra unali smo hidravli ne prehodne pojave za primer hidroelektrarne Cariblanco in na podlagi primerjave rezultatov izra una in meritve potrdili izbrani ra unski model in postopek izra una.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: prehodni pojavi, vodni udar, Francisova turbina, numeri ne metode, HE Cariblanco, hidravli ni preto ni sistem, primerjava izra una z meritvijo
  Število strani: 90
  Obseg in dodatki: 90 str., 12 preg., 42 sl., 108 en.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  prof. dr. Matjaž Četina16Mentor
  asist. dr. Mario Krzyk205Somentor
  doc. dr. Anton BergantSomentor
  Datum in ura zagovora: 21 april 2009
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=4597089)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za okoljsko gradbeništvo > Katedra za mehaniko tekočin z laboratorijem (KMTek)
  ID vnosa: 354
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/354

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...