Koregistracija trirazsežnih modelov stavb z grafičnimi gradniki zaznanimi z infrardečih aero videoposnetkov

Janja Avbelj (2010) Koregistracija trirazsežnih modelov stavb z grafičnimi gradniki zaznanimi z infrardečih aero videoposnetkov. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (9Mb)

  Povzetek

  V državah Evropske unije (EU) porabijo zgradbe 40 % energije in povzročijo 36 % vseh emisij CO2. Podatki o temperaturi fasad in streh so pomembni pri določitvi temperaturne učinkovitosti zgradb, s čimer omogočajo prihranek energije. Teksturiranje obstoječega trirazsežnega (3D) modela stavb z infrardečimi (IR) posnetki dopolni podatkovno bazo modela zgradb in omogoči analize njihovih energetskih izgub. Namen raziskovalne naloge je samodejna določitev tekstur streh in fasad stavb obstoječega trirazsežnega (3D) modela z IR posnetkov. Za to je potrebno izboljšanje natančnosti parametrov zunanje orientacije IR kamere pritrjene na mobilno platformo. Razvita metoda temelji na ujemanju točk samodejno (avtomatsko) zaznanih grafičnih gradnikov z IR videoposnetka in žičnega modela stavb. V nalogi smo najprej proučili zaznavo različnih tipov grafičnih gradnikov na testnem IR posnetku. Förstnerjeve in presečiščne točke smo izbrali kot primerne grafične gradnike za predstavitev obravnavanih značilnosti stavb na IR posnetku. 3D model stavb je projiciran na vsak posamezen posnetek videosekvence ob upoštevanju orientacijskih parametrov, od katerih so parametri zunanje orientacije podani le s približnimi vrednostmi. Nato smo izvedli samodejno koregistracijo 3D modela stavb projiciranega na videoposnetek in grafičnih gradnikov zaznanih z istega IR videoposnetka. V iterativnem postopku samodejnega ujemanja 3D modela stavb in zaznanih grafičnih gradnikov smo parametre zunanje orientacije izravnali z metodo najmanjših kvadratov. Razvito metodologijo za koregistracijo in izravnavo zunanjih orientacijskih parametrov smo preizkusili na strnjenem poseljenem območju. Kvaliteto metodologije smo ocenili s petimi parametri: učinkovitostjo metodologije, ter popolnostjo in pravilnostjo algoritmov za ujemanje in zaznavo grafičnih gradnikov.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: 3D modeli stavb, infrardeč� spekter, digitalna obdelava podob, registracija podob, videoposnetki, fotogrametrija
  Število strani: 127
  Obseg in dodatki: 127 str., 20 pregl., 45 sl., 34 en.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  izr. prof. dr. Krištof Oštir81Mentor
  prof. dr. Uwe StillaSomentor
  Datum in ura zagovora: 27 september 2010
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=5143137)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za geodezijo > Katedra za kartografijo, fotogrametrijo in daljinsko zaznavanja (KKFDZ)
  ID vnosa: 331
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/331

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...