Ocena kakovosti izmeritvene geodetske mreže za potrebe izdelave geodetskega načrta

Ignac Šilec (2010) Ocena kakovosti izmeritvene geodetske mreže za potrebe izdelave geodetskega načrta. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (5Mb)

  Povzetek

  Diplomska naloga obravnava zagotovitev geodetske osnove za izdelavo geodetskega načrta. V nalogi je opredeljena zakonska podlaga za izdelavo in uporabo geodetskih načrtov. Predstavljen je postopek vzpostavitve geodetske mreže z metodo klasične terestrične izmere in z metodo izmere GNSS (RTK – VRS). Opisani so postopki izmere, obdelave in izravnave podatkov, pridobljenih na terenu. Za primerjavo obeh tipov koordinat, izračunanih z omenjenima metodama, je opravljena lokalna transformacija med koordinatnima sistemoma D96/TM in D48/GK. Dodana je tudi primerjava koordinat, izračunanih s predhodno določenimi državnimi in regionalnimi transformacijskimi parametri. Izvedena je še primerjava določitve višin z metodo višinomerstva GNSS in metodo geometričnega nivelmana. Na podlagi te raziskave je ocenjena kakovost izmeritvene geodetske mreže za potrebe izdelave geodetskega načrta. Izkaže se, da je za doseganje geodetske natančnosti, tako v položajnem kot v višinskem smislu, potrebno izračunati lokalne transformacije za vsako delovišče posebej. Podan je praktičen primer geodetskega načrta, izdelanega v skladu s pravili za izdelavo geodetskih načrtov.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: 528.28(043.2) Ignac Šilec izr. prof. dr. Tomaž Ambrožič izr. prof. dr. Bojan Stopar Ocena kakovosti izmeritvene geodetske mreže za potrebe izdelave geodetskega načrta 74 str., 13 pregl., 6 graf., 25 sl., 7 pril. geodetski načrt, izmeritvena geodetska mreža, D48/GK, VRS, D96/TM, podobnostna transformacija, višinomerstvo GNSS, geometrični nivelman
  Število strani: 74
  Obseg in dodatki: 74 str., 13 pregl., 6 graf., 25 sl., 7 pril.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  izr. prof. dr. Tomaž Ambrožič1Mentor
  izr. prof. dr. Bojan Stopar123Somentor
  Datum in ura zagovora: 23 september 2010
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=5141345)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za geodezijo > Katedra za geodezijo (KG)
  Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za geodezijo > Katedra za matematično in fizikalno geodezijo ter navigacijo (KMFGN)
  ID vnosa: 330
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/330

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...