Prostorska analiza trga kmetijskih in nezazidanih stavbnih zemljišč v Sloveniji v obdobju 2007 - 2009

Urška Renko (2010) Prostorska analiza trga kmetijskih in nezazidanih stavbnih zemljišč v Sloveniji v obdobju 2007 - 2009. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (6Mb)

  Povzetek

  V diplomski nalogi obravnavamo trg kmetijskih in nezazidanih stavbnih zemljišč v Sloveniji v obdobju med letoma 2007 in 2009. Na kratko je podan pregled aktualne zakonodaje na področju nepremičnin, predvsem trga in množičnega vrednotenja nepremičnin. Predstavljena je baza podatkov o trgu nepremičnin, ki jo vodi Geodetska uprava Republike Slovenije, ter model množičnega vrednotenja kmetijskih in nezazidanih stavbnih zemljišč. Podatki o trgu nepremičnin služijo za analizo trga kmetijskih in nezazidanih stavbnih zemljišč. Poudarek diplomskega dela je analiza vpliva lokacije na aktivnost trga in ceno kmetijskih in nezazidanih stavbnih zemljišč. Lokacijo smo upoštevali v obliki dostopnosti (časovna razdalja potovanja z osebnim vozilom) do središč različnih ravni (državne – mesto Ljubljana, regionalne – središča razvojnih regij, lokalne – središča upravnih enot, občin in naselij). Preverili smo pravilnost trditve, da lokacija vpliva na aktivnost in ceno kmetijskih in nezazidanih stavbnih zemljišč. Ugotovili smo, da v Sloveniji na trg kmetijskih in nezazidanih stavbnih zemljišč najbolj vpliva dostopnost do glavnega mesta. V nadaljnjih analizah modelov množičnega vrednotenja kmetijskih in nezazidanih stavbnih zemljišč smo ugotovili, da vrednost zemljišč, izračunana po modelu množičnega vrednotenja, ne upošteva lokacije v obliki dostopnosti do središč različnih ravni.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: nepremičnina, trg nepremičnin, kmetijsko zemljišče, nezazidano stavbno zemljišče, dostopnost, vrednotenje nepremičnin, mnoţično vrednotenje
  Število strani: 73
  Obseg in dodatki: 73 str.,9 pregl., 33 sl., 5 en., 9 pril.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  doc. dr. Anka Lisec257Mentor
  viš. pred. mag. Samo Drobne21Somentor
  Damjan DolerSomentor
  Datum in ura zagovora: 04 november 2010
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=5186913)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za geodezijo > Katedra za geoinformatiko in katastre nepremičnin (KGKN)
  ID vnosa: 324
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/324

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...