Preboj pri gobastih ploščah brez vut

Tomaž Lavrenčič (2006) Preboj pri gobastih ploščah brez vut. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (2442Kb)

  Povzetek

  Diplomsko delo obravnava preboj armiranobetonskih gobastih plošč brez vut. V nalogi sem se med drugim posvetil raziskavi ozadja računalniškega programa Schöck BOLE® , ki je namenjen projektiranju dodatne strižne armature (moznikov) v plošči zaradi preboja. Enačbe, ki jih uporablja računalniški program, temeljijo na evropskem predstandardu prEN 1992-1-1. Ker je pred kratkim izšel evropski standard EN 1992-1-1, sem primerjal enačbe, ki so zapisane v računalniškem programu, s tistimi, ki jih navaja EN 1992-1-1. Ugotovil sem, da so razlike (z nekaterimi izjemami) minimalne. Ker tako program kot standard EN 1992-1-1, pri kontroli preboja plošče upoštevata natezno vzdolžno armaturo v plošči, sem poiskal ustrezen način za določitev upogibnih momentov v plošči. To se lahko naredi z računalniškim programom po metodi končnih elementov ali pa po metodi nadomestnih okvirjev. Slednjo opisuje standard EN 1992-1-1, medtem ko jo prEN 1992-1-1 ne omenja. Diplomsko delo se konča s praktičnim primerom. Gre za primer projektiranja strižne armature proti preboju v gobasti plošči brez vut. Negativne upogibne momente v plošči sem izračunal s pomočjo metode nadomestnih okvirjev. Ko sem poznal velikost upogibnih momentov, sem dimenzioniral prečni prerez natezne armature v plošči nad stebrom. Podatek o natezni vzdolžni armaturi sem poleg ostalih vnesel v program Schöck BOLE® in tako dobil ustrezno strižno armaturo proti preboju.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: preboj plošče brez vut, strižna armatura zaradi preboja, mozniki, računalniški program Schöck BOLE® , metoda nadomestnih okvirjev
  Število strani: 85
  Obseg in dodatki: 85 str., 1 pregl., 24 sl., 258 en.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  izr. prof. dr. Boštjan Brank7Mentor
  Datum in ura zagovora: 27 februar 2006
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=3034209)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za gradbeništvo > Katedra za konstrukcije in potresno inženirstvo (KKPI)
  ID vnosa: 32
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/32

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...