Primerjava modelov MIKE 3 in PCFLOW3D za simulacije hidrodinamike v Tržaškem zalivu

Elvira Dorić (2008) Primerjava modelov MIKE 3 in PCFLOW3D za simulacije hidrodinamike v Tržaškem zalivu. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (5Mb)

  Povzetek

  Izvedena je bila primerjava modelov MIKE 3 in PCFLOW3D pri simulacijah hidrodinamike v Tržaškem zalivu. Model MIKE 3, razvit na Danskem hidravličnem inštitutu (DHI), uporabljamo pri simulacijah tridimenzionalnih tokov s prosto gladino. Na Katedri za mehaniko tekočin se že od leta 1985 razvija in v praksi uporablja podobni tridimenzionalni model PCFLOW3D. Namenjen je preučevanju procesov v večjih vodnih telesih, npr. jezerih in morjih, kjer so horizontalne komponente hitrosti za red velikosti večje od vertikalnih komponent. V diplomski nalogi je podan opis osnovnih značilnosti modelov MIKE 3 in PCFLOW3D. Prikazani so podatki in primerjava rezultatov simulacij, ki so bile izvedene na območju Tržaškega zaliva z obema modeloma. Vhodni podatki obsegajo geometrijo definicijskega območja in kote dna, temperaturne in slanostne razmere v Tržaškem zalivu in Soči, hitrost in smer vetra ter pretok in hitrost Soče na izlivu. Izvedene so simulacije z realnimi sezonskimi razmerami z uporabo različnih modelov turbulence. V okolici izliva Soče so bili rezultati primerjani tudi na zgoščeni mreži. Boljše ujemanje rezultatov dobimo za zimske razmere (burja), slabše pa ob upoštevanju plime ter šibkega vetra v poletnih razmerah. Rezultati obeh modelov so med seboj primerljivi, kljub razmeroma velikemu odstopanju rezultatov na nekaterih delih definicijskega območja. Vzroki so v nekoliko različnih numeričnih shemah in modelih turbulence, ki so vgrajeni v oba modela ter v različnem podajanju robnih pogojev, predvsem odprtega roba in vtokov, pri obeh modelih.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: matematični model, tridimenzionalni model, hidrodinamični modul, PCFLOW3D, MIKE 3, Tržaški zaliv.
  Število strani: 76
  Obseg in dodatki: 76 str., 8 pregl., 79 sl., 9 en.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  doc. dr. Dušan Žagar180Mentor
  dr. Gregor Petkovšek517Somentor
  Datum in ura zagovora: 05 marec 2008
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=3948641)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za okoljsko gradbeništvo > Katedra za mehaniko tekočin z laboratorijem (KMTek)
  ID vnosa: 316
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/316

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...