Modeliranje transporta hranil v Tržaškem zalivu s programom PCFLOW3D

Mitja Centa (2008) Modeliranje transporta hranil v Tržaškem zalivu s programom PCFLOW3D. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (4Mb)

  Povzetek

  Diplomsko delo obravnava modeliranje transporta celokupnega fosforja in fekalnih koliformnih bakterij v Tržaškem zalivu z modelom PCFLOW3D. Zbrani in obdelani so podatki o temperaturnih in slanostnih razmerah, vetru, koncentracijah celokupnega fosforja v Tržaškem zalivu ter pretokih, temperaturi in koncentracijah celokupnega fosforja v rekah Soči in Rižani ter podatki o številu fekalnih koliformih bakterij v Rižani in na kopališčih v Koprskem zalivu. Iz podatkov so izračunane povprečne sezonske vrednosti parametrov, ki predstavljajo vhodne podatke modela. Na podlagi teh podatkov so izdelani scenariji za simulacije. Hkrati smo poskušali modelirati hidrodinamiko in transport celokupnega fosforja. Zaradi razmeroma slabega ujemanja rezultatov modela PCFLOW3D z meritvami smo rezultate poskusili izboljšati z upoštevanjem sedimentacije, in sicer z Imbodenovim modelom. Rezultate smo primerjali med seboj ter z meritvami, izvedenimi na petih merilnih mestih v Tržaškem zalivu. Korekcija oz. izboljšanje rezultatov je pokazalo dokaj dobro ujemanje z meritvami. Poleg modeliranja transporta celokupnega fosforja smo izvedli tudi simulacije transporta fekalnih koliformnih bakterij. Z modeliranjem koncentracij fekalnih koliformnih bakterij zaradi cirkulacije vode s hkratnim upoštevanjem njihove umrljivosti smo ugotovili, da fekalne koliformne bakterije iz Rižane lahko vplivajo na kvaliteto kopalne vode na petih kopališčih v Koprskem zalivu.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: tridimenzionalni model, matematični model, hranila, celokupni fosfor, fekalne koliformne bakterije, Tržaški zaliv
  Število strani: 100
  Obseg in dodatki: 100 str., 25 pregl., 63 sl., 15 en.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  doc. dr. Dušan Žagar180Mentor
  dr. Monika PeterlinSomentor
  prof. dr. Boris Kompare55Somentor
  Datum in ura zagovora: 29 maj 2008
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=4069473)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za okoljsko gradbeništvo > Katedra za mehaniko tekočin z laboratorijem (KMTek)
  Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za okoljsko gradbeništvo > Inštitut za zdravstveno hidrotehniko (IZH)
  ID vnosa: 315
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/315

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...