Račun vala vsled morebitne porušitve jezovne zgradbe načrtovane hidroelektrarne krško na Savi

Martin Mravlje (2008) Račun vala vsled morebitne porušitve jezovne zgradbe načrtovane hidroelektrarne krško na Savi. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (2526Kb)

  Povzetek

  Pregrade so bile vedno življenskega pomena za človeško civilizacijo. Gradimo jih predvsem zaradi zadrževanja poplav, proizvodnje električne energije, preskrbe s pitno in industrijsko vodo ter za potrebe namakanja. Ko se pregrada poruši, se sprosti velika količina vode in poplavni valovi lahko povzročijo veliko, včasih tudi katastrofalno škodo dolvodno. V diplomski nalogi je obravnavana morebitna porušitev načrtovane hidroelektrarne Krško. HE Krško po ICOLD-u (Mednarodni komite za velike pregrade) spada v kategorijo velikih pregrad, zato je zanjo obvezno izdelati izračune hidravličnih posledic njene morebitne porušitve. V veliko pomoč pri reševanju omenjene problematike so nam lahko matematični modeli. Za izračune je bil uporabljen program HEC-RAS, ki temelji na enodimenzijskem matematičnem modelu nestalnega toka o rekah s poplavnimi področji. V diplomski nalogi je predstavljena zakonodaja na področju porušitev pregrad, različni scenariji, vzroki in pogoji porušitve, ter prikaz rezultatov in ocena posledic za dolvodna področja.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: pregrade, porušitev pregrad, HE Krško, zakonodaja na področju porušitve pregrad, matematični modeli, HEC - RAS
  Število strani: 68
  Obseg in dodatki: 68 str.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  prof. dr. Matjaž Četina16Mentor
  dr. Andrej Širca159Somentor
  Datum in ura zagovora: 29 september 2008
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=4406113)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za okoljsko gradbeništvo > Katedra za mehaniko tekočin z laboratorijem (KMTek)
  ID vnosa: 3
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/3

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...