Analiza uporabnosti tehnologije terestričnega laserskega skeniranja za metrično dokumentacijo zemeljskih plazov

Maja Balon (2007) Analiza uporabnosti tehnologije terestričnega laserskega skeniranja za metrično dokumentacijo zemeljskih plazov. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (7Mb)

  Povzetek

  Glavna tema diplomske naloge je terestrično lasersko skeniranje, ki se je v Sloveniji šele začelo pojavljati in uporabljati. Tehnologijo obravnavam v povezavi z zemeljskimi plazovi in ugotavljam njeno primernost za uporabo v te namene – predvsem s strani hitrosti terenskega dela, obdelave podatkov in možnih izvedenih podatkov. V začetnem delu naloge je podan splošen opis zemeljskih plazov v nadaljevanju pa značilnosti tehnologije terestričnega laserskega skeniranja. Podan je tudi opis in delovanje laserskega skenerja Riegl LMS Z420i, ki smo ga pri konkretnem skeniranju plazu Slano blato uporabili. Opisan je postopek izmere plazu z laserskim skeniranjem in klasično geodetsko metodo (elektronski tahimeter Leica TCRP1201 R300). Predstavljen je postopek obdelave podatkov z računalniškim programom RiSCAN PRO ter izvedeni rezultati, kot so plastnice, nakloni idr. V zadnjem delu diplomske naloge pa podajam še primerjavo meritev laserskega skeniranja in klasične geodetske metode. Primerjava je izvedena z izračunom višinskih razlik med točkami klasične izmere ter pripadajočimi višinami točk na modelnih ploskvah iz podatkov laserskega skeniranja. Modelne ploskve so rezultat različnih interpolacijskih metod. V konkretnem primeru sem za interpolacije uporabila program Surfer 8 in metode interpolacije: triangulacija z linearno interpolacijo, kriging, metoda naravnih sosedov ter metoda inverznih razdalj na potenco.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: terestrično lasersko skeniranje, tahimetrija, primerjava, zemeljski plazovi, interpolacija ploskev
  Število strani: 85
  Obseg in dodatki: 85 str., 4 pregl., 54 sl., 9 en.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  doc. dr. Mojca Kosmatin Fras221Mentor
  mag. Tomaž GvozdanovičSomentor
  Datum in ura zagovora: 09 november 2007
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=3778657)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za geodezijo > Katedra za kartografijo, fotogrametrijo in daljinsko zaznavanja (KKFDZ)
  ID vnosa: 294
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/294

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...