Vpliv povprečevanja vetra na hidrodinamiko Sredozemskega morja

Aljaž Verdev (2010) Vpliv povprečevanja vetra na hidrodinamiko Sredozemskega morja. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (4Mb)

  Povzetek

  Za račune cirkulacije z modelom PCFLOW3D potrebujemo veliko količino kvalitetnih vhodnih podatkov. Podatki o vetru so predvsem pri simulacijah na večjih območjih, kot je npr. Sredozemsko morje, običajno časovno ali krajevno povprečni. Na tako velikih območjih ni mogoče pridobiti ustreznejših vhodnih podatkov samo iz meritev. Meteorološke službe v Evropi izdajajo dnevno ali tedensko napoved v različnih resolucijah, ki jo je mogoče uporabiti kot najboljši približek dejanske vetrovne slike na območjih različnih velikosti. Rezultati meteoroloških modelov so večinoma zapisani v stisnjenih datotekah formata GRIB. V nalogi so bili uporabljeni podatki urnih napovedi, ki jih z resolucijo 0,1 x 0,1 stopinje za celotno območje Sredozemlja izdaja Univerza v Atenah (IASA). Podatke tipa GRIB smo s pomočjo izdelanega vmesnika pretvorili v ASCII obliko in jih zapisali v bazo podatkov, nato pa podatke povprečili prek različnih časovnih intervalov in jih statistično obdelali. Analiza je pokazala razmeroma velika odstopanja in izgubo vetrne energije, ki narašča z večanjem intervala povprečevanja. Iz istih podatkov v visoki resoluciji, smo pripravili vhodne podatke za model PCFLOW3D in na njih opravili enako statistično analizo. Na podlagi primerjave odstopanja srednjih vrednosti smo ugotovili, da so podatki primerni za uporabo v modelu PCFLOW3D. S podatki povprečenimi v različnih časovnih intervalih smo izvedli simulacije cirkulacije Sredozemskega morja. Odstopanja rezultatov z upoštevanjem vetra povprečenega v različnih časovnih intervalih so bila zelo majhna. Iz študije lahko sklepamo, da je za sliko cirkulacije Sredozemlja ob simulacijah s tako grobo resolucijo vpliv časovno spremenljivega vetra na manj kot mesečni ravni nepomemben. Obravnavano območje je preveliko, da bi ga bilo mogoče modelirati v bistveno manjši resoluciji (npr. 0,1 x 0,1 stopinje in debelina površinskega sloja reda velikosti 1 m) s tako detajlnimi podatki o vetru v razumno dolgem simulacijskem času. Na manjših (polzaprtih) in plitvejših območjih (predvsem ob obali) pa se vpliv krajevno in časovno spremenljivega vetra na cirkulacijo jasno pokaže.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: tridimenzionalni model, matematični model, hidrodinamični model, meteorološki model, Sredozemsko morje, GRIB
  Število strani: 83
  Obseg in dodatki: 83 str., 25 pregl., 6 sl., 9 graf., 10 pril.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  doc. dr. Dušan Žagar180Mentor
  prof. dr. Matjaž Četina16Somentor
  Datum in ura zagovora: 25 oktober 2010
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=5177697)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za okoljsko gradbeništvo > Katedra za mehaniko tekočin z laboratorijem (KMTek)
  ID vnosa: 287
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/287

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...