Vplivi vodarskih posegov na rečno morfologijo notranje Mure

Andraž Hribar (2010) Vplivi vodarskih posegov na rečno morfologijo notranje Mure. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (359Mb)

  Povzetek

  Diplomsko delo obravnava dva odseka na reki Muri v Sloveniji; prvi se nahaja med Radenci in Krogom, drugi med Sr. Bistrico, Hotizo in Gaberjem. Ugotavljali smo spremembe v rečni morfologiji, ki so se zgodile zaradi vodarskih posegov. Prvi del diplome sestavljajo tri poglavja. Namenjen je spoznavanju z geomorfologijo, dojemanjem površinskih naravnih sistemov in oblik, z njihovim opredeljevanjem, vrednotenjem ter načini njihovega ohranjanja. V tretjem poglavju se podrobno obravnava geomorfologija rek in rečnih sistemov ter procesi oblikovanja strug. Drugi del diplome obravnava reko Muro. V četrtem poglavju kratki seznanitvi z njenim porečjem sledi bolj podroben opis slovenskega dela Mure in pokrajine ob njej; rečni sistem je opredeljen s prej opisanimi parametri, razpravljali smo tudi o dojemanju reke Mure ter težavah, ki obstajajo danes. Sledi glavno, peto poglavje, kjer je izvedena analiza sedanjega stanja reke Mure in vplivov vodarskih del na dveh obravnavanih odsekih. Na podlagi primerjave današnjega stanja s preteklim se je ugotovilo, da se degradacija slovenskega dela Mure veča dolvodno, ključen problem pa je proces siromašenja sistema iz vidika geomorfoloških oblik, ki so ga povzročili vodarski posegi in ki se po naravni poti ne bo ustavil.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: geomorfologija, Mura, vodarski posegi, urejanje vodotokov, rečna morfologija, hidromorfološka ocena, hidrologija
  Število strani: 131
  Obseg in dodatki: 131 str., 12 pregl., 36 slik, 16 pril.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  prof. dr. Matjaž Mikoš78Mentor
  Datum in ura zagovora: 25 november 2010
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=5203553)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za okoljsko gradbeništvo > Katedra za splošno hidrotehniko (KSH)
  ID vnosa: 284
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/284

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...