Primerjava meritev pretokov na manjšem vodotoku z Dopplerjevim merilnikom in metodo razredčenja

Alen Mejak (2010) Primerjava meritev pretokov na manjšem vodotoku z Dopplerjevim merilnikom in metodo razredčenja. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (2219Kb)

  Povzetek

  Meritve pretokov so nujne, če želimo opredeliti hidrološke pojave. Pretok je definiran kot volumen vode, ki v določenem času preteče skozi nek prečni prerez. Z leti so se izoblikovale številne tehnike in metode merjenja. Razvili so se tudi številni instrumenti in naprave, s katerimi merimo. Pri izdelavi instrumentov za meritve ima zanesljivost prednost pred točnostjo, kajti izpada meritve zaradi pokvarjenega instrumenta ne moremo več nadomestiti. V diplomskem delu je velika večina teh instrumentov opisanih in predstavljenih. Podrobneje sta opisani metoda razredčenja ter meritev s pomočjo Dopplerjevega efekta. Princip metode razredčenja temelji na dejstvu, da je pri višjih pretokih sledilo bolj premešano, pri nižjih pa manj. To merimo s pomočjo elektroprevodnosti vode. Več kot je sledila (soli), bolj je voda elektroprevodna. Dopplerjev efekt je pojav, ko instrument odda zvočni signal, ta se odbije od nekega predmeta v gibanju, zaradi tega se frekvenca oddanega signala spremeni. Na podlagi spremembe v frekvenci med oddanim in sprejetim signalom se določi hitrost. V diplomskem delu sta primerjani obe omenjeni metodi. Za vsako metodo je narejenih devet meritev. Meritve sem izvajal na istem vodotoku in v istem prerezu. Izvedene so bile v treh različnih časovnih obdobjih, tako da je bil pretok vsakič drugačen. Zanimala nas je primerjava rezultatov, dobljenih po obeh metodah. Instrumenta sem primerjal tudi iz praktičnega vidika uporabe.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: pretok, hitrost vode, meritve, Dopplerjev efekt, elektroprevodnost, metoda razredčenja, FloTracker, Flo-tracer
  Število strani: 104
  Obseg in dodatki: 104 str., 30 pregl., 43 sl., 7 graf., 23 en.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  doc. dr. Mojca Šraj222Mentor
  prof. dr. Mitja Brilly11Somentor
  Datum in ura zagovora: 16 december 2010
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=5225825)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za okoljsko gradbeništvo > Katedra za splošno hidrotehniko (KSH)
  ID vnosa: 283
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/283

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...