Hidravlična preveritev načrtovanih zadrževalnikov na Vzhodni Ložnici

Sara Potočnik (2010) Hidravlična preveritev načrtovanih zadrževalnikov na Vzhodni Ložnici. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (18Mb)

  Povzetek

  V diplomski nalogi so podani rezultati simulacij dvodimenzijskega matematičnega modeliranja toka Vzhodne Ložnice v Začretu pri Celju. Dvodimenzijski izračuni so bili izvedeni s programskim orodjem PCFLOW2D, razvitim na Katedri za mehaniko tekočin Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani. Cilj diplomske naloge je bila ocena in primerjava poplavne varnosti ob nastopu dveh različnih poplavnih dogodkov tako v sedanjem stanju kot v projektiranem stanju, ki predvideva regulacijo V. Ložnice in izgradnjo dveh suhih zadrževalnikov na V. Ložnici - Začret in Ljubečna. V računskih primerih za projektirano stanje smo obravnavali pojav stoletnih poplavnih pretokov ob štiriurnem nalivu ter kombinacijo poplavnega in porušitvenega vala, ki bi nastopil ob morebitni delni porušitvi pregrade deponije Za Travnikom. Za projektirano stanje smo želeli preveriti zadostnost kapacitete zadrževalnika Začret v primeru delne porušitve pregrade Za Travnikom v času nastopa maksimalnih stoletnih poplavnih voda. Izračunane pretoke in gladine vode smo primerjali z rezultati za sedanje stanje.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: poplave, poplavna področja, dvodimenzijski matematični model, poplavna varnost, poplavni val, porušitveni val, reka Vzhodna Loţnica, zadrţevalnik Začret, pregrada Za Travnikom
  Število strani: 47
  Obseg in dodatki: 47 p., 4 tab., 9 fig., 3 eq.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  prof. dr. Matjaž Četina16Mentor
  asist. dr. Mario Krzyk205Somentor
  Datum in ura zagovora: 16 december 2010
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=5227105)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za okoljsko gradbeništvo > Katedra za mehaniko tekočin z laboratorijem (KMTek)
  ID vnosa: 282
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/282

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...