Izdelava 3D modela fasade z uporabo videotahimetra Topcon GPT-7003i in Topcon-ove programske opreme

Maja Debelak (2010) Izdelava 3D modela fasade z uporabo videotahimetra Topcon GPT-7003i in Topcon-ove programske opreme. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (3419Kb)

  Povzetek

  Diploma vsebuje praktični prikaz izdelave 3D modela objekta od zajema podatkov, do realizacije. Posebnost naloge je v uporabi videotahimetra Topcon GPT-7003i ter uporabljene Topcon-ove programske opreme (TopSURV, Topcon Link, PI-Calib, PI-3000). Namen naloge je bil pridobiti vse podatke za izdelavo 3D modela izključno z uporabo videotahimetra GPT-7003i. Zaradi ugotovitve, da senzor inštrumenta ne zagotavlja dovolj kakovostnih podob, so bile podobe posnete s fotoaparatom Nikon D70. Meritve z inštrumentom se izvajajo v programskem okolju TopSURV, ki je naložen na notranjem pomnilniku videotahimetra. Program poda koordinate novih točk in meritve, ki jih prenesemo v program Topcon Link na osebnem računalniku. V tem programu je možno meritve popravljati, jih izravnavati in jih izvoziti v druge formate. Pi-Calib je zelo preprost program za izvedbo kalibracije - notranje orientacije fotoaparata. Izdelava 3D modela je potekala v programu PI- 3000. Po uvozu podatkov (oslonilnih in kontrolnih točk ter podob) se najprej izvede zunanja orientacija stereoparov. Nato je potrebno izmeriti globino točk in s poligoni določiti meje, kjer se na modelu spremeni globina. Sledi izdelava TIN mreže in teksture modela. Končni izdelek je ploskovni 3D model fasade, ocena uporabnosti uporabljenega videotahimetra ter programske opreme in izdelava napotkov za uporabo te opreme.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: 3D model, polarna metoda izmere, standardne deviacije točk, kalibracija fotoaparata, blokovna izravnava, slikovna korelacija, Topcon
  Število strani: 80
  Obseg in dodatki: 80 str., 10 pregl., 46 sl., 26 en., 4 pril.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  doc. dr. Simona Savšek245Mentor
  doc. dr. Mojca Kosmatin Fras221Somentor
  Datum in ura zagovora: 22 junij 2010
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=5084001)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za geodezijo > Katedra za geodezijo (KG)
  ID vnosa: 278
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/278

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...