Analiza nezazidanih stavbnih zemljišč v poselitvenih območjih na izbranih primerih občin Maribor, Rače-Fram in Hoče-Slivnica

Primož Blaha (2010) Analiza nezazidanih stavbnih zemljišč v poselitvenih območjih na izbranih primerih občin Maribor, Rače-Fram in Hoče-Slivnica. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (3217Kb)

  Povzetek

  Diplomsko delo obravnava problematiko nezazidanih stavbnih zemljišč na poselitvenih območjih. Gre za neizkoriščena zemljišča v smislu pozidave, ki ostajajo prosta znotraj naselja, medtem ko se naselja širijo navzven – pogosto nenadzorovano. V nalogi so najprej opisane značilnosti poselitve v slovenskem prostoru, bivalne navade Slovencev in nekateri vzroki za takšno stanje. Predstavljeni so pojavi razpršene poselitve, razpršene gradnje ter črnograditeljstvo. Nadalje so opisani osnovni postopki prostorskega načrtovanja pri usmerjanju in načrtovanju poselitve v Sloveniji, predvsem na lokalni (občinski) ravni. Predstavljen je pojem namenske rabe prostora, predvsem stavbnih zemljišč ter načrtovanja razvoja poselitve. V povezavi s tem je podan pregled pravnih predpisov ter nekaterih instrumentov za usmerjanje rabe zemljišč in splošno prostorskega razvoja. V drugem delu diplomske naloge so predstavljeni rezultati analize nezazidanih stavbnih zemljišč v poselitvenih območjih v treh slovenskih občinah – Maribor, Hoče-Slivnica in Rače-Fram. Analiza je bila opravljena v okolju GIS na podlagi namenske rabe prostora in katastra stavb. Na osnovi teh rezultatov so podane ključne ugotovitve, ki so podlaga za razpravo o stanju v prostoru, vzrokih in možnih rešitvah v sklopu obravnavane problematike.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: nezazidana stavbna zemljišča, namenska raba prostora, širjenje poselitve, prostorsko načrtovanje
  Število strani: 79
  Obseg in dodatki: 79 str., 18 pregl., 7 sl., 4 pril.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  doc. dr. Alma Zavodnik Lamovšek145Mentor
  doc. dr. Anka Lisec257Somentor
  Datum in ura zagovora: 27 maj 2010
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=5046881)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za geodezijo > Katedra za geoinformatiko in katastre nepremičnin (KGKN)
  Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za geodezijo > Katedra za prostorsko planiranje (KPP)
  ID vnosa: 276
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/276

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...