Priprava gradiva za prenovo študijskih programov gradbeništva na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo, Univerze v Ljubljani

Tanja Bostič (2005) Priprava gradiva za prenovo študijskih programov gradbeništva na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo, Univerze v Ljubljani. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (2163Kb)

  Povzetek

  Bolonjski proces se je začel leta 1999. Leta 2005 v njem sodeluje že 45 evropskih držav. Namen je implementacija glavnih ciljev procesa v evropskem visokem šolstvu do leta 2010. Najpomembnejša aktivnost sodelujočih držav in fakultet je zamenjava starih visokošolskih študijskih programov z novimi usklajenimi programi. Diplomska naloga je priprava gradiva za prenovo študijskih programov gradbeništva na UL FGG. Temelji na rezultatih ankete, izvedene v okviru projekta Tuning in njihove metode mednarodnega usklajevanja študijskih programov posameznih smeri. V prvem delu diplomske naloge smo se osredotočili na predstavitev pomembnejših dokumentov povezanih z Bolonjskim procesom, zakonska določila in druge omejitve ter predstavitev organizacij in projektov (EUCEET, Tuning), ki se izvajajo z namenom uresničevanja ciljev Bolonjskega procesa. V osrednjem delu smo predstavili rezultate anket. Ciljna skupina anket so bili diplomanti gradbeništva in profesorji iz UL FGG, ter delodajalci, ki zaposlujejo diplomante gradbeništva. Metoda projekta Tuning temelji na identificiranju splošnih in predmetno specifičnih kompetenc, poenostavljeno sposobnosti. To je bil sestavni del anket za delodajalce in profesorje. Diplomanti so v anketi ocenjevali obseg, zahtevnost, koristnost in uporabnost predmetov študijskega programa pred prenovo. S posredovanjem odgovorov anket za delodajalce (del o splošnih sposobnostih) in profesorje (del o splošnih in specifičnih sposobnostih) je v mednarodni anketi projekta Tuning na področju gradbeništva leta 2005 sodelovala tudi UL FGG. Za konec smo primerjali rezultate obeh anket. Rezultati vseh treh anket in primerjava slovenske in mednarodne ankete bodo fakulteti služili kot smernice pri oblikovanju novih študijskih programov ter s tem povezanimi spremembami.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: Bolonjski proces, prenova visokošolskih študijskih programov, ogrodje kvalifikacij, kompetence, anketa
  Število strani: 162
  Obseg in dodatki: 162 str., 64 pregl., 24 sl., 1 en., 6 pril.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  izr. prof. dr. Maruška Šubic-Kovač130Mentor
  prof. dr. Matej Fischinger28Somentor
  Datum in ura zagovora: 21 november 2005
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=2952033)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za gradbeništvo > Katedra za konstrukcije in potresno inženirstvo (KKPI)
  Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za gradbeništvo > Inštitut za komunalno gospodarstvo (IKG)
  ID vnosa: 266
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/266

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...