Enodimenzionalna konsolidacija tal z napetostno odvisnimi materialnimi parametri

Polona Kogovšek (2008) Enodimenzionalna konsolidacija tal z napetostno odvisnimi materialnimi parametri. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (2694Kb)

  Povzetek

  Karakteristike stisljivosti zemljine po globini niso konstantne. Tako je diplomska naloga nastala z namenom računati posedke in čas, v katerem se posedek izvrši, z napetostno odvisnimi materialnimi parametri (krajše nelinearnimi parametri). Zaradi kompleksnosti računa je obremenitev predstavljala brezkrajna obtežba. Zanimala nas je predvsem primerjava zgoraj omenjenega časa, računanega najprej s konstantnimi in nato še z nelinearnimi materialnimi parametri. Krivulje stisljivosti pri simulaciji edometra, dobljene s programom AJDA, razvitim v okviru naloge, so se z ustreznim prekonsolidacijskim tlakom in ustreznim določanjem razbremenilne konstante , skoraj popolnoma prekrile s krivuljami dobljenimi v programu CONDES0 (Yao, Znidarcic, 1997). Po pričakovanjih sta obe skupini krivulj pri prvi bremenski stopnji nekoliko odstopali od krivulj, ki smo jih dobili z edometrsko preiskavo. Pri višjih bremenskih stopnjah so se vse krivulje ponovno prekrile. Pri primerjavi rezultatov programa AJDA z meritvami pod poskusnim nasipom na Ljubljanskem barju smo prišli do zaključka, da je izračun posedkov s programom AJDA primerljiv z meritvami. Iz zgoraj navedenih ugotovitev smo zaključili, da AJDA daje dovolj dobre rezultate, da z njimi preverimo razlike izračunanih parametrov, če predpostavimo konstanten oz. nelinearen potek karakteristik stisljivosti zemljine po globini. Ugotovili smo, da se spreminja predvsem čas končane konsolidacije. V povprečju je ta, izračunan z nelinearnimi parametri, za kar polovico manjši od konsolidacijskega časa izračunanega s konstantnimi parametri.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: enodimenzionalna konsolidacija, vodoprepustnost, količnik por
  Število strani: 71
  Obseg in dodatki: 71 str., 20 pregl., 18 graf., 35 sl., 45 en.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  izr. prof. dr. Janko Logar67Mentor
  asist. dr. Jure Klopčič438Somentor
  Datum in ura zagovora: 21 marec 2008
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=3970145)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za gradbeništvo > Katedra za mehaniko tal z laboratorijem (KMTal)
  ID vnosa: 261
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/261

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...