Eksperimentalne preiskave nosilnosti kotnih sider pri sidranju lesenih masivnih stenastih elementov

Žiga Stepišnik (2005) Eksperimentalne preiskave nosilnosti kotnih sider pri sidranju lesenih masivnih stenastih elementov. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (4Mb)

  Povzetek

  V sklopu naloge smo preizkušali različna sidra za lesene masivne lepljene stenske elemente z namenom, da bi določili njihov odziv in osnovne mehanske lastnosti sider pri obtežbi, ki deluje v dveh pravokotnih smereh. Pri predhodnih preiskavah je bilo namreč ugotovljeno, da se stenski elementi pri vodoravni obtežbi lahko deformirajo na dva značilna načina. Prvi mejni način je, da se zavrtijo okoli tlačenega roba, in drugi da deloma drsijo v stiku s temeljno konstrukcijo in se po višini strižno deformirajo v obliko paralelograma. Na podlagi teh ugotovitev smo določili preiskave, ki simulirajo takšen obnašanja pri prenosu obtežbe na sidra. Preiskave sider, ki so simulirajo rotacijo stenskega elementa okoli tlačenega roba, smo poimenovali dvižne preiskave, medtem ko smo preiskave, ki simulirajo strižno obnašanje panela, poimenovali prečne preiskave. Eksperimentalne preiskave smo opravili na segmentih lesenih navzkrižno in enosmerno lepljenih panelov ter kotnih sidrih proizvajalcev BMF in WÜRTH. Za določitev mehanskih lastnosti sidrišč smo preizkušance obremenjevali z enakomerno naraščajočo monotno obtežbo, monotono obtežbo z razbremenjevanjem po standardu EN 26981 in ciklično oziroma pol-ciklično obtežbo po standardu prEN 12512. Rezultati preiskav so pokazali, da na obnašanje stika bolj vpliva dolžina žebljev, kot pa število le teh v stiku. Rezultati so tudi pokazali, da ima nazvkrižno lepljen panel boljše možnosti za uporabo in izvedbo močnejših sider od enosmerno lepljenih panelov.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: lesene konstrukcije, sidra sten, eksperimentalne preiskave, ciklična obtežba
  Število strani: 77
  Obseg in dodatki: 77 str., 11 pregl., 48 sl., 53 graf.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  prof. dr. Roko Žarnić148Mentor
  asist. dr. Bruno DujičSomentor
  Datum in ura zagovora: 24 november 2005
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=3007329)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za gradbeništvo > Katedra za preskušanje materialov in konstrukcij (KPMK)
  ID vnosa: 259
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/259

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...