Določitev transformacijskih parametrov med koordinatnima sistemoma D48 in D96 na obmčju mesta Ormož

Damir Kelenc (2008) Določitev transformacijskih parametrov med koordinatnima sistemoma D48 in D96 na obmčju mesta Ormož. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (5Mb)

  Povzetek

  Z namenom določitve transformacijskih parametrov geodetske mreže mesta Ormož smo v diplomskem delu predstavili osnovne teoretične pojme, povezane s pripravo, izvedbo in obdelavo GPS izmere s transformacijo koordinatnih sistemov, na koncu pa celotno teorijo ilustrirali s praktično nalogo. Predstavili smo ključne termine kot so geodetski datum, koordinatni sistemi ter transformacije koordinatnih sistemov. Predstavili smo spoznanja do katerih smo se dokopali med pripravo in izvedbo izmere na terenu. V nadaljevanju smo se ukvarjali z rešitvijo problema transformacije koordinatnih sistemov, ki v slovenski geodeziji predstavljajo poseben problem. Posebnosti naših problemov transformacij izvirajo iz Gauss - Krügerjevega koordinatnega sistema, ki je na območju Slovenije nehomogen oz. neenakomerne natančnosti. Za izbrano območje velikosti (3,5 x 2,5 km) smo pričakovali, da bo določitev enotnih transformacijskih parametrov zadostovala za doseganje nekaj centimetrske položajne in višinske natančnosti rezultatov transformacije. Praktični del naloge je tako vključeval statično izmero na točkah lokalne geodetske mreže (mestna mreža Ormož) in RTK izmero na teh, kot tudi točkah poligonske mreže. Interpretacija rezultatov je bila izvedena delno na praktični raziskavi, delno pa na zgodovini vzpostavitve obstoječe poligonske mreže. Odstopanja med danimi in transformiranimi koordinatami točk so bila na točkah višjih redov v okviru pričakovanj. V poligonski mreži pa je prihajalo do veliko večjih razhajanj tudi do nekaj decimetrov, ki so bila sistematično porazdeljena po celotni mreži. Opazili smo zanimiv pojav formiranja gruč oz. grup točk, ki imajo podobna odstopanja. Opravili smo še analize natančnosti izmere in rezultatov transformacije.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: geodetski datum, koordinatni sistemi, transformacije, transformacijski parametri, statična izmera, RTK izmera
  Število strani: 95
  Obseg in dodatki: 95 str., 8 pregl., 30 sl., 24 en.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  izr. prof. dr. Bojan Stopar123Mentor
  asist. dr. Klemen Kozmus Trajkovski198Somentor
  Datum in ura zagovora: 28 februar 2008
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=3945825)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za geodezijo > Katedra za matematično in fizikalno geodezijo ter navigacijo (KMFGN)
  ID vnosa: 251
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/251

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...